Jelenlegi hely

Címlap

Az elnökasszony esete a Jóbaráttal

Emlékszem, gyermekként mindig csak a filmek főszereplőivel foglalkoztam igazán. Nekem aztán mindegy volt, hogy ki írta a forgatókönyvet, ki rendezte a filmet, pláne a producer személye maradt homályban. Nem voltak láthatóak, és ki törődött akkoriban, a mozi végén gyorsan "felszaladó" nevekkel...

A film mondanivalóját, a helyzeteket, párbeszédeket a szereplőknek tulajdonítottam. Azt gondoltam, hogy ezt ők maguk találják ki, és el is játsszák.

Érettség kérdése, hogy valaki elkezdi-e rendezők, és producerek tekintetében nézni a filmeket. Milyen üzeneteket küld át a filmjein keresztül egy-egy rendező? Milyen alkotásokra ad pénzt egy producer?

Hogy miért jut most mindez eszembe? 

Azért mert nagy a kísértés, hogy napjaink politikai színjátékát gyermeki naivitással, felületesen szemléljük. Csak a szereplők szintjén értelmezzük a helyzeteket, és nem látunk egy-két szinttel magasabbra, illetve mélyebbre. Alszik a hatodik érzékünk. Nem kérdezzük meg, hogy ki a forgatókönyv író, ki a rendező, ki a producer?

Megvallom, hogy Vida Ildikó NAV elnök esete Andre Goodfriend amerikai ügyvivővel, számomra is szégyenkezéssel vegyes, derűs perceket okozott.

Történt ugyanis, hogy a derék elnökasszony elzarándokolt az amerikai követségre a Hír Tv. munkatársának kíséretében, gondolom azzal a szándékkal, hogy most jól sarokba szorítja a Jóbarátot (Goodfriend angolul jóbarát). A szituáció azonban burleszkfilmmé alakult, tekintve, hogy Vida Ildikó nem beszél angolul, és ez jelentős helyzeti fölénybe hozta Goodfriendet, amit az ügyvivő pimasz lazasággal, maximálisan ki is használt. (Videó itt)

Nyájas Olvasó! Ne legyünk gyerekek, akik azt gondolják, hogy ez a színjáték Vida Ildikóról és Andre Goodfriendről szól.

Aki kihozza "győztesnek" az amerikait, és markát dörzsölve, elégedetten nevet azon, hogy most jól megkapta a magáét ez a korrupt nőszemély, az kitűnő hipnotikus alanyként működve, áldozatává válik a politikai színjátéknak...

Felmerül bennem az a kérdés: Kinek az érdeke, hogy Vida Ildikó szénné égesse magát az amerikai követség előtt?

Miért akarják, hogy napokig rajta szörnyülködjek, nevessek, vicceket gyártsak?

Ki a forgatókönyv író, a rendező és ki a producer, aki tereli a figyelmem a kisfilmjével?

Érdemes dinamikai szinten, erővonalak mentén követni az eseményeket, anélkül, hogy elhomályosítaná szemünket a színészek játéka, és beleragasztana abba a duális gondolkodásba, hogy "szurkolunk" valamelyik oldalnak.

Szerintem egy átalakulás folyamatát láthatjuk, amelyben Vida is, Goodfriend is, de még az őket mozgató felsőbb "kezek" tulajdonosai is csak eszközök!

Eszközei a változásnak, amely sokkal magasabb szintről indul ki, mint az emberi szint. 

Az, hogy a régi díszletek eltakarítását kik viszik véghez, teljesen mindegy. Megtörténik, miközben egyik dominó felborítja a másikat, mintha egy láthatatlan kéz lökte volna meg... Ha kell, amerikai nyomás hatására, kormányon belüli összezavarodott kommunikáció, morális összeroppanás hatására, a legfontosabb közintézmény vezetőjének teljes elhiteltelenedése eredményeként, de a változás végbe fog menni. A tartópillérek megreccsentek, a falon egyre több a repedés, és a ház össze fog omlani.

Húzódjunk a színpadról minél magasabbra a páholyba, mert onnan látni rá az egész színtérre. Semmi szín alatt ne forduljunk egymás ellen!

Figyeljünk teljes éberséggel, cselekedjünk lélekjelenléttel, arra koncentrálva, hogy egyensúlyt, békét és szeretetet sugározzunk. Így valósíthatjuk meg a békés átmenetet.

Most pedig tanuljunk Moojitól csendben maradást, kierőszakolt döntések helyett. A belső csendben ugyanis felismerések születnek, félelemből hozott döntések helyett.

"Ha megtanulsz elcsendesedni a szívedben, bízol abban, hogy az Egyetemes Erő mozgatja ezt a testet, és igazgatja a létét nem pedig az elme. Ha az "ént" csupán a test-elmével, és a személyiséggel azonosítod, akkor a személyiség kötelessége és felelőssége lesz a testi létről való gondoskodás. De ha az ént az Egyetemes Tudatossággal azonosítod, akkor az Univerzum dolga, hogy gondoskodjon a testi létedről. És sokkal jobban elvégzi a dolgát, mint ahogy arra az elme képes." (Mooji)

Vonatkozó írás: Magyarország nyomás alatt


Hozzászólások

Vidával az a legkisebb gond, hogy nem tud angolul, legalábbis képtelen megszólalni. Angoltanárként bátran állíthatom, hogy a legtöbb ember, akit a 90-es években nyelvvizsgára kényszerítettek a diploma miatt, így van ezzel. Benyomta a Rigó utca drilleket, amiket azzal a lendülettel egy hónapon belül elfelejtett, és máig képtelen megszólalni az adott nyelvi közegben. Szomorú, kellemetlen, de ha Vidát támadjuk ezzel, akkor bizony elég kevés ember marad az országban, akit ne kéne seggbe rúgnunk emiatt - épp ez a célja a mémgyárnak, a saját egónkon könnyíteni, magunkat kiemelni.

Ja, hogy ő magasabb poziban van, és amúgy is sáros? Igen, de ez akkor sem érv a nyelvi kompetencia kritikájára: egy hibás rendszerről van szó, aminek sok-sok áldozata van országszerte. Ma a kommunikatív módszer tantermi terjedése, a színes nyelvvizsgarendszerek és - ironikus módon - a kitántorgás miatt jobb a helyzet, de így is rengeteg embert - tehetséges szakembereket is - ismerek, aki középfokú nyelvvizsgával a zsebében csak pislog, mint a rendőr a viccben: "hö?", pedig csak egy sör mellett kellene két szót összeszednie, de ezt soha nem tanulta meg.

Ami pedig a lényeget illeti: tudod, lehet szó amerikai nyomásgyakorlásról, de azért nagyon úgy tűnik, hogy ennek alapja van. Eleve, ha téged igaztalanul vádolnak, mit csinálsz? Jelented a felettesednek (Varga Mihály úrnak), majd együtt a nyilvánosság elé álltok (lévén közpénzből kapjátok a fizut), és elmondjátok, hogy helló, hamis vád ért minket, mindent megteszünk, hogy az igazság napvilágot lásson. Nem eltűnsz szó nélkül, majd bujkálsz két hétig, végül pedig megy a hazudozás oda-vissza, egymásnak ellentmondó állításokkal, hogy ki szólt kinek, ki tudott az ügyről, ki nem. Így, ebben a formában tisztán kijönni az ügyből már akkor sem lehet, ha valóban ártatlan vagy, mint a ma született bárány. Igaz, az már eleve nem nagyon lehetsz, ugye: http://atlatszo.hu/2014/11/14/kinyomoztuk-kinek-adta-el-budai-hazat-vida...

Namármost, ami a dolog másik részét illeti: igen, az tény, hogy van egyfajta hidegháború még mindig a felszín alatt. Azzal, hogy Orbán rendkívül tudatosan egy putyinista államot hoz létre, és Paks2-vel meg a gáz-projekttel generációkra Oroszország rabszolgájává teszi az országot, nyilvánvalóan felbosszantja az USA-t, ez nem kérdés. Ne legyünk naivak, korrupciós ügyek eddig is voltak, nem csak az Orbán-kormány alatt, csak eddig az amcsiknak érdekük fűződött ahhoz, hogy csendben maradjanak. Most ennek vége, a modern hidegháborúban a kormány megint nem jó oldalra állt: Isten adja, hogy ne azért, amiről a konteók szólnak, vagyis hogy az ukrán konfliktus kapcsán Putyin odaígérte Magyarországnak Kárpátalját, és komoly geopolitikai átrendeződés várható. Azért ne, mert annak beláthatatlan következményei lesznek, ami száz év békétlenséget és egy elszegényedett, éhes terület problémáit hordozza magában, és táptalajt ad az erőszakos revizionista követeléseknek is. De ilyen messzire most ne menjünk, ez már a jövő titka, és ne legyen igazam... Épp elég ijesztő most a nyitás a Kelet diktatórikus államai felé, miközben a kormány nyelve még mindig a nyugati multik seggében van a helyi KKV-k támogatása helyett.

Abban igazad van, hogy egy ilyen helyzetben nem a széthúzásra, hanem az összefogásra kell törekednie a népnek. És kulcsfontosságú, hogy kövessük az eseményeket, lássuk, hogy mi történik. Nem indok az, hogy spirituális ember nem a kint, hanem a bent dolgaival törődik, hiszen kontextusában működik minden, és minem birkák, hanem oroszlánok kívánunk lenni, akik felelős döntéseket hozunk.

Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum