Jelenlegi hely

Címlap

Mi lesz veled Ukrajna?

Tizenkilenc éves voltam, mikor 1989-ben Temesváron kitört a "forradalom". Régóta a Ceausescu rezsim szorításában éltünk már, ezért elképzelhetetlenül erős eufóriát okozott, hogy a saját szememmel láthattam, amint a diktátor óriási fényképeit egy hatalmas máglyára dobálják az utcára tódult bátor forradalmárok.

Aztán jöttek a hírek, hogy lőnek. Temesváron lőnek, Bukarestben is lőnek. A Ceausescu házaspárt is villámgyorsan kiiktatták. Pusztuljon a gonosz, sanyargató diktátor, jöjjön a szabadság, a friss levegő! Jöjjenek az új vezetők, akik kiszabadítanak a gúzsból, és elhozzák a jólétet! Micsoda karácsony volt!

Ma, ahogyan az ukrajnai utcai képeket, videókat nézem, a látvány ugyanaz, mint annál a réginél, csak a díszletek modernebbek, csak a rendőrség öltözete futurisztikusabb.

Káosz, rendetlenség, barikádok, füst, korom, elszánt arcú tüntetők, egyenruhások, mesterlövészek.

Csak az érzés teljesen más. Akkoriban még félig gyermek voltam, és biztosan tudni véltem, hogy az utcákon szabadságharcosok vannak, a rendőrök pedig a diktátort védik, Ceausescu elvtárs hatalmát.

Ma azonban nem tudom pontosan, hogy mi zajlik Ukrajnában.

Ahhoz viszont elég ideje vagyok a Földön, hogy rájöjjek, a forradalmak nem azok aminek látszanak, és mindig a mögöttes okokat kell keresnünk. A színpadon zajlik egy véres harc, na de ki mozgatja a szálakat? Milyen, a nagyközönség számára láthatatlan érdekek csapnak össze, mely összecsapásnak az adott ország csupán színtere?

Figyelem egy ideje a dolgok menetét, és arra jutottam, hogy általában, ha kitör egy helyi harc, az adott ország vagy nemzet ügye pusztán fűszer a "nagyok" vérre menő, hatalomért vívott harcában. De kinek a vére folyik?

Azok, akik ezeket a háborúkat a háttérből kirobbantják és irányítják, nem lövetik agyon magukat a hideg utcákon, hanem  meleg szobából figyelik az eseményeket, intézkednek, parancsokat adnak ki, pénzt utalnak.

A Föld térképe számukra egy játéktábla. Sakktábla. Megnézik alaposan, hogy melyik mezőbe kéne rakni a bábut, hogy az ellenség királynőjét, királyát kiüsse. Helyet kell csinálni a bábunak, és ehhez egy sor másik lépés szükséges.

Azt mondják azok, akik értenek ehhez, és mögé néztek a dolgoknak, hogy Ukrajnában látszólag Kijev áll szemben Brüsszellel, ám valójában Moszkva és Washington a két igazi játékos a ringben.

Amit közvetlenül látunk: az ukrán "konzervatív", Moszkvának elkötelezett, nyugat felé nyitni nem akaró Viktor Janukovics politikája ellen tüntetések kezdődtek el novemberben, és azok fajultak mostanra véres harcokká. A nép az EU-hoz akar tartozni.

Az embereket az utcára hívták, hogy álljanak ki a demokrácia, és a Európai Unióhoz  való felzárkózás mellett. Ez a szép ukrán lány ebben a videóban elmondja, hogy ők az országukban uralkodó diktatúra ellen, az önző politikusok ellen tiltakoznak.. A szabadságukért harcolnak. Ez van az ő fejükben, és ezt nem is vitatom.

Kimentek a térre, hogy békésen tüntessenek a jogaikért. A nagy gond ezzel a formával az, hogy ki garantálja, hogy a demonstrációjuk tiszta marad, és nem ül be valaki más is a "csónakba"?

Mint minden átláthatatlan helyzetben, egy hosszasan kitartó nyílt demonstrációban megjelenhetnek olyan elemek, akik más gondolatokkal, más érzelmekkel vannak ott... Arra gondolok, hogy egy "kellően előkészített terepen"milyen pofonegyszerű olyan fegyvereseket küldeni az utcákra, akik összemosódnak a békés tüntetőkkel, de valójában irányítás alatt azon dolgoznak, hogy a harc egyre erőszakosabb legyen, elfajuljon, míg végül ki nem tör egy polgárháború, és be nem következik egy gazdasági összeomlás. Mert akkor feltételeket lehet diktálni...

Kinek az érdeke ez?

Állítólag a globális elitnek, amely Oroszország királyi bábuját akarja kiütni a sakktáblán, de ehhez rá kell lépnie a hozzá közeli ukrajnai mezőre. A világkormány, az új világrend kivitelezéséhez félre kell állítani Oroszországot.

Ha viszont Oroszország húzza ki az összeomlás szélén álló Ukrajnát a pácból, akkor ő fújja az indulót és megerősíti hatalmát szomszédja fölött, kivel viszályokkal terhes viszonya. 

Ahogy a vízilabdában látni szoktuk, a víz alatt megy a harc egy ideje, de úgy látszik, nem lehetett döntésre vinni a dolgot. 2004-ben győzött  a nyugat felé nyitásért harcoló narancssárga forradalom, és Victor Juscsenko. 2006-ban a Moszkva támogatását élvező Janukovics lett az elnök, de csak rövid ideig, mert a 2007-es választásoknál ismét narancsosokhoz került a labda, és szépséges Julija Timosenko alakíthatott kormányt. A 2010-es elnökválasztásnál azonban Janukovics legyőzte Juliját, akit 2011-ben el is ítéltek állítólag azért, mert a kormány jóváhagyása nélkül engedélyezte az orosz gáz magasabb áron történő vásárlásáról szóló szerződések aláírását, amelyek így rendkívüli előnytelenek voltak Kijev számára. Vajon csapdába csalták?

Ki tudja, hogy mi zajlik a háttérben?

Én egyet tudok. Hogy olyan forradalmat, mint a kijevi, nem akarok. Az ilyen forradalmakban az emberek utcára vihetők, utcára hívhatók ideológiák nevében, és belerángathatók a legdurvább erőszakba. Rávehetők, hogy oltsák ki egymás életét.

Addig kell tisztán látni, amíg béke van, mert a külső harcok poklában képtelenség látni az igazságot, és csak a gyűlölet növekszik.

Ukrajna közel van. Itt van a szomszédban. Tanulnunk kell az esetből.

Én azt szeretném, hogy itthon soha ne fordulhasson elő ilyesmi. 2006 októberében megízleltük az erőszak ízét. Keserű. Fájdalmas. Levisz a mélybe.

Ha az utcán gyülekeznek a zászlók és nagy szavak alatt a forradalmárok, és kimész tüntetni, nem tudhatod, hogy mi lesz a történet vége. Nem tőled függ.

Számomra az igazi forradalom belül zajlik a Tudatban és Szívben.  Biztos lehetek benne, hogy ahhoz az eredményhez vezet, amit elképzeltem.

Milyen a Tudat és Szív forradalma? Békés, láthatatlan, de erős és kitartó. Összekapcsolódik és együttműködik az Egyetemes Tudattal és a többi Szívvel.

Az eredmény felől nincs kétségem. Emelkedés, békés átváltozás, összeroppanthatatlan erő, és valós átalakulás.

Amióta hallottam, hogy egy beszélgetésben Laár András felvetette, hogy mekkora valóságformáló ereje lenne annak, ha  kétszázezer ember egy helyen, együtt meditálna  egy nemes célért, nem tudom kiverni a fejemből ezt a képet.

Látom a fehér ruhások rengetegét a Margit szigeti nagy téren, amint együtt küldjük az égbe béketeremtő gondolatainkat.

Ezt a képet küldöm most neked Ukrajna...

 

Vonatkozó kiváló írások, mely sok mögöttes részletre rávilágítanak: Mi a franc folyik Ukrajnában?

                                                                                Bogár László: Mesterséges forradalmak

Videó: Az ukrán Gládió, avagy tavaszi szél vért, vagy vizet áraszt

Utószó:

"Az ukrán elnök kiadott egy közleményt, miszerint az éjjel megszületett a megoldás az ukrajnai válságra. Viktor Janukovics ukrán elnök, a három EU-s külügyminiszter (a lengyel, a francia és a német) illetve az ukrán ellenzék vezetői egész éjjel tárgyaltak. Több európai vezető (Cameron brit miniszterelnök, Merkel német kancellár) és maga Janukovics is telefonon egyeztettek Putyin orosz elnökkel is. Joe Biden amerikai alelnök is beszélt az este Janukoviccsal. A megállapodás mibenlétéről hivatalosan nem közöltek semmit. Nem hivatalosan az terjed, hogy 10 napon belül nagykoalíciós kormány alakul, vagyis az utcai tüntetéseket támogató ellenzék is benne lesz. Továbbá még az idén választásokat tartanak." (Forrás: 444.hu )

 


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum