Jelenlegi hely

Címlap

megvilágosdás

Az öreg halász

Ha rátekintünk Csontváry Kosztka Tivadar Az öreg halász című festményére, egy földi életben megfáradt, csónakjában botjára támaszkodó öregembert látunk. Egy éles szemű művészettörténész azonban észrevette, hogy ha a festményt kettészeljük a függőleges tengely mentén, és a feleket az ellenkező oldalra rátükrözzük, két embert kapunk.

Csontváry zsenialitása az ember kettősségét mutatja meg egytelen emberbe, egyetlen képbe sűrítve.A festő ránézett az emberre a kívülállás harmadik szemével, és meglátta benne a megosztottságot, mely egyben lehetőség is...

A szűk ösvényen

Indiában, teljesen elfogadott dolog az, ha valaki annak szenteli az egész életét, hogy elérje a megvilágosodást, és semmi mást nem "csinál". Ez ott, az élet egy igen magasrendű "felhasználásának" számít,- mi nyugatiak nem is értjük ennek a jelentőségét, vagy csak igen kevesen. Nyugaton a szűk ösvény, melyről Jézus is beszél, mára már majdnem teljesen bezárult. A mi társadalmunk nem ismeri fel, és nem ismeri el a szellemi embert, mert nincs tudása a spirituális útról. Nem tudja megkülönböztetni az eltökélt keresőt, aki azért marad távol a világ dolgaitól, hogy teljes figyelmével az Istennél legyen, a naplopótól, aki tunyaságból semmi hasznosat nem kezd az életével...

Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum