Jelenlegi hely

Címlap

Ilyen áron a Táncsics díj nem kell...

Igen, jönnek szép sorban a változások...

Alig telt el egy kis idő ByeAlex filozófus Eurovíziós győzelme után, most Szaniszló Ferenc újságíró Táncsics díja kavarta föl a vizeket.

Egy történet onnantól válik igazán izgalmassá, amikortól az ember látni kezdi az események mögötti szellemi csomópontokat. Színházi hasonlattal élve, nem csak azt nézi már, hogy mit játszanak a színpadon a színészek, hanem kezdi kiismerni a rendező gondolatait. Aztán még beljebb, és még beljebb hatol a megértésben, és megpillantja a csírát: miből nőtt ki ez az egész?

ByeAlex sokunk szerint azért győzött, mert friss és új, más mint a többi, és ráadásul hiteles is. A dala pedig a kedvesről mesél, a szeretetről, egy jó életérzésről,  és ez beleillik egy új rezgésminőségbe. A  közönség  már nem azt akarta dúdolni, hogy mennyire fáj, hanem azt, hogy "ez jó nekem..."

Az új világ fuvallata! -véltük sokan.

A Szaniszló Ferenc Táncsics díja körül kialakult hisztéria emlékeztet engem arra, ami ByeAlex körül volt pár hete...

A régi tiltakozása az új ellen, a bekövesedett, belül már sokak által meghaladott értékrend, próbálja visszaszorítani az újat! Pedig nagyon feszít már az a kígyóbőr!

Mielőtt Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere átnyújtotta többekkel együtt, az általam tisztelt és nagyra tartott Szaniszló Ferencnek a díjat, volt néhány mondata, amely nagyon megütötte a fülemet! Olyan mondatok voltak ezek, melyek mintha  egyenesen a Forrásból, a Szívből jöttek volna a miniszter személyén keresztül.

"Azok a díjak, amiket ma átadunk, azok az elismerések, ennek a közösségnek a rezonanciáját fejezik ki, ennek a közösségnek a háláját Önök iránt. Azt fejezik ki, hogy az Önök művészetét befogadtuk. Az Önök művészetéből erőt merítettünk, és az önök művészetében látjuk azokat az utakat amik felé mehetnénk, amik felé mennünk kellene, ha nemesedni akarnánk, és miért ne akarnánk nemesedni március 15.-e előnapján."

Eddig  a Szív szava. Balogh miniszter rezonanciáról beszél. Mily meglepő egy politikus szájából nyilvánosan ezt hallani! És milyen jó érzés! Befogadásról is szól Balogh miniszter, aztán erőforrásról és utakról, melyeket a kitüntetettek jelentenek és mutatnak számunkra. És Szaniszló Ferenc is köztük van.

Aztán néhány óra múlva  jön az elme, mely legszívesebben semmissé tenné az egészet... Nem szeretném, ha  ráhúznánk a vizes lepedőt Balogh miniszterre, aki hiányos tájékozódottságára hivatkozott, sokkal inkább az egész működését érdemes megfigyelni.

Jön egy megfélemlítő, süvítő jeges szél, és elnyomja a friss tavaszi fuvallatot, ami a megújulást hozza. Jött is március 15.-én a hóvihar!

A jeges szél, mely a fennálló globális háttérhatalom szimbóluma látszólag csatát nyert, mert Szaniszló lemondott a díjról. Azt nyilatkozta, hogy olyan áron nem kell neki a díj, hogy hazáját büntetik érte.

Talán csatát nyert ezzel az arctalan kiméra, de ahogy mondani szokás, a háborúnak még nincs vége!

A dolog nyilvánosságot kapott! A Gondviselés munkája ez?

Aki még nem tudta, hogy létezik egy csatorna, létezik egy műsor és egy műsorvezető, aki nem fél kimondani az igazságot, az is megtudja most! Ingyen reklám, ha lehetek kissé humoros. A harcedzett Szaniszló, meg majd kibírja valahogy ezt a vihart, mint ahogy az összes többit is túlélte. Főleg akkor, ha kiállunk mellette... Legalább lélekben, ha nyíltan nem is merünk. Persze az lenne a legjobb, ha többen és egyre többen mondanánk azt, hogy igenis, a tények kendőzetlen  kimondása nem szélsőségesség!

Szaniszló Ferenc stílusa, csak a hatalom által megfelelő szűrővel ellátott és letompított fülekben, és az önbecsülésüktől megfosztott, egzisztenciálisan megfélemlített lelkekben hangzik szélsőségesen.

Jó lenne, ha össze tudnánk rakni a képet, ezt pedig úgy tudjuk megtenni, ha megnézzük a mozaikokat, például azt, hogy kinek a nevét viseli, ez a kedélyeket felforgató díj?

Táncsics Mihály egész életében a legelnyomottabb néprétegek jogaiért harcolt. 1847 márciusában sajtóvétségért, "a tudatlan köznép felizgatásáért" tartóztatták le, és zárták börtönbe. Ma azt mondanánk, hogy arra tett kísérletet, hogy az embereket tájékoztassa valódi jogaikról,  kiszabadítsa a tudatlanság sötétségéből, és ezáltal a szegénységből.

Fontos momentuma az 1848-as márciusi eseményeknek, Táncsics kiszabadítása a budai vár börtönéből. Ami nagyon szíven ütött engem az az a tény, hogy miután Táncsicst a forradalmi ifjúság és a pesti nép kiszabadította, egy olyan kocsiba ültették, melyet lovak helyett a hívei húztak! Mi ez, ha nem a legmesszemenőbb tisztelet és kiállás!

Így kellene nekünk is kiállni Szaniszló Ferenc mellett, aki kimondja az igazságot!

Mit mondott Táncsics? "… a koronák és trónusok csak addig állhatnak fenn, míg a népek szegények, tudatlanok."

Mit mond Szaniszló?  Az elnyomó globális világhatalom csak addig életképes, amíg az emberek tájékozatlanok, megtévesztettek, és ezért adósrabszolgák!

Ugyanazért a Szabadságért harcol, amelyért a márciusi ifjak! A történelem megismétli önmagát, mert a leckét még nem tanultuk meg!

Ma zászlót bontunk és kokárdát tűzünk a márciusi ifjak emlékére, és azt mondjuk, hogy "tisztelet a bátraknak!" de nem vagyunk méltók az igazi ünneplésükre, ha késői utódjuk mellett nem állunk ki, és nem mondjuk neki is ezt: Tisztelet és hála ennek a bátor embernek!

Néztem Szaniszló Ferenc újságíró-szerkesztő arcát, miközben átvette a díjat, melyre már többször jelölték, de még soha nem kapta meg. Örült neki. A nyilatkozatából meglepődés, és talán némi optimizmus is kicsengett... Azt mondta, hogy örül a díjnak, mert ez a legrangosabb magyar sajtóelismerés, és az, hogy Ő is megkaphatta, bizonyíték arra, hogy mégiscsak van sajtószabadság és lassan helyreáll a médiaegyensúly, mert van egy olyan "bátor és erős kormány, mely bírálóit is elismeri és díjazza."

Nem is gondolta, hogy még ezután következik a feketeleves...

Március 20.-án este, a Világpanoráma rendkívüli adásában, reagált az őt ért vádakra, gyalázkodó nyilatkozatokra.

Válaszbeszédében hazája és nemzete iránt érzett mindenek felett álló szeretetét és hűségét árulja el amikor azt mondja, hogy nem kell a díj azon az áron, hogy ezért országát sújtják büntetésekkel.

Ami nem öl meg, az megerősít. Nincs kétségem, hogy Szaniszló Ferenc erősebb lélekkel kerül ki ebből a meghurcoltatásból, mert ellentétben ellenségeivel, Ő egy heroikus lélek.

Mit mond Hamvas Béla az ilyen emberről?

"Hérosz- mondja Seneca, akit nem lehet legyőzni, legfeljebb megölni. Akinek sikerül, hogy legalább életének legnagyobb pillanataiban sorsánál erősebb legyen. Aki nagyságot valósít meg, tekintet nélkül arra, hogy abba belebukik vagy sem. A hérosz becsvágya az áldozatban kulminál, ami annyit jelent, hogy végül is önmagával fizet. Ez a hősi élet előkelősége. Ezért a hérosz nemes ember. Mert az áldozat, tudni, hogy van valami ami az életnél több, és az életet ezért a többért odaadni. A hősi élet befejezett mű, akkor is, ha összetörik."

 


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum