Jelenlegi hely

Címlap

Aki erősebb volt a sorsánál

Egyre inkább azt gondolom, hogy földi-emberi utazáson részt vevő univerzális-szellemi lények vagyunk, akik azért jöttek ide, hogy tapasztalatot szerezzenek, és megtanuljanak együttműködni, szeretni, és teremteni az anyag nehéz köntösében.

Ahogy mondani szokás, az életünk nem sétagalopp...

Mindannyiunknak nehéz, akkor is nehéz, ha sokszor ez kívülről nem látszik, és alig leplezett irigységgel sandítunk ama bizonyos zöldebb kert felé, mely a szomszédunk tulajdonát képezi. 

Vannak lelkek, akik számára tényleg rendkívüli megpróbáltatásokat és szenvedéseket tartogat egy-egy földi utazás,- ezek amolyan dupla vagy semmi típusú játék módjára megélt életek. Az extrém igénybevétel gyémánt keménnyé csiszolhatja a lelket, de el is pusztíthatja.

Ilyen megpróbált, mondhatnám aranypróbás lélek: Ray Charles.

Megmérettetett, és nem találtatott könnyűnek, bár sokáig úgy nézett ki, hogy vesztésre áll.

Sokáig elmentem Ray művészete mellett, de aztán elkövetkezett az idő, hogy megismerkedjem vele.

A dolog úgy kezdődött, hogy megnéztem az életéről szóló filmet. A címe: Ray, és a nagyszerű Jamie Fox alakítja a főszerepet.

Valósággal lenyűgözött Ray Charles élettörténete, és a győzelme önmaga fölött, amelyből a zenéje táplálkozott.

Először a szenvedések álltak sajátos kisugárzása hátterében, majd a győzelem.

 Megértettem, hogy "honnan" énekel, és ez érdekes módon azonnal kulcsot adott művészetéhez, a dalai közvetlenül jutnak el hozzám.

Van egy buddhista mondás mely így szól: " A lótusz virága a mocsárban nyílik. Minél mélyebb a mocsár, annál szebb a virág."

Nagyon igaz ez Ray Charles életére!

Sorsa telis-tele tragikus fordulatokkal: közös játék közben meghal az öccse, alámerül egy vízzel teli mosóteknőben, miközben a 6 év körüli Ray bénultan áll és nézi. Képtelen segíteni, vagy segítségért kiáltani.  Mintha elkerülhetetlenül beletartozott volna a sorsába ez a szörnyűség...

De a gyermekkori próbatételek sora korátsem ért véget a testvére halálával! 7 éves korára zöldhályog következtében teljesen megvakul.

Van a gyermek Ray életében egy segítő angyal az édesanyja személyében. Az acélos lelkű asszony megtanítja mindarra amire tudja, de aztán speciális iskolába küldi. A kis Ray nem akar menni, hisz fél kikerülni a védő szárnyak alól, de anyja nem tétovázik: bedobja a mélyvízbe. Indulás előtt megígérteti fiával, hogy sohasem hagyja, hogy nyomorékként kezeljék.

Zenei őstehetsége és küzdőképes személyisége révén Ray jó úton halad a felé, hogy beváltsa anyjának tett ígéretét, azonban lelkét állandóan mérgezi az öccse halála miatt érzett bűntudat.  A heroin rabjává válik.

Szerelmes lesz, megnősül, gyerekei  születnek, egyre sikeresebb a zenei pályáján, de élete mocsáron áll, és gyökerei nem hatolnak le oda, ahonnan felszívhatná a nehéz sors leküzdéséhez szükséges erőt.

Égi bekötöttségét, Istenbe vetett hitét is elveszíti, mert a kábítószer leárnyékolja a lelkét, és leköti szárnyait.

Sodródik, vívódik, a siker és népszerűség hullámai a magasba dobják, majd belső démonai  mélybe taszítják.

Végül életének második mentőangyala, a felesége jelzi számára, hogy eljött a pillanat, amikor döntenie kell: szakít sötét barátjával a droggal, vagy mindent elveszít. A zenéjét is, ami az élete.

A szenvedések elaltatója kemény ellenségnek bizonyul! Az összes eltemetett árny előkerül, élen George-al, az öccs szellemével.

Az énekes megvívja a nehéz harcot, és megbocsájt önmagának. Démonai megszelidülnek, önmagába olvasztja őket.

A történet attól érdekes és tanulságos, hogy rádöbbent bennünket arra, hogy a hatalmas teljesítmények gyakorta mélységes szenvedésekből fakadnak.

Ray Charles hatásköre messze túlmutat személyes sorsán, nagy hatással volt, és van máig milliók életére.

Az 1960-as években részt vállal a polgárjogi harcokban,  a színesbőrűek hátrányos megkülönböztetése ellen.

Georgia állam éppen ezért tiltja ki a területéről, de a sors fintora, hogy éppen Charles egyik legnagyobb slágere a Georgia on My Mind lesz az állam himnusza, amikor 1977-ben Georgia hivatalosan  bocsánatot kér Ray-től.

Érdekes egybeesés, hogy Charles halott öccsét szintén George-nak hívták. Úgy látszik, sorsának kísérőjévé és katalizátorává vált ez a név.

Jellemző a nagy lelkekre, hogy fizikai halálukkal nem ér véget az életük. Nem csak egy közhely, hogy közöttünk maradnak. Naponta kínálják fel, hogy táplálkozzunk, és merítsünk erőt végtelen erejükből, hallgatva zenéjüket, olvasva írásaikat.

 A léleknek ugyanúgy szüksége van a táplálékra, mint a testnek! Ha a lélek nem jut táplálékhoz, és a szellem nincs bekötve a Forráshoz, akkor elvész az anyagi világ útvesztőiben, és egy idő után elcsigázottan, reménytelenül kóborol, nem találva az élet értelmét.

"Az emberi szellem hasonlatos a lótusz virágához. Mint ahogyan a lótusz a tavak és mocsarak iszapos fenekéről tör fel a víz felszínére, úgy sarjad ki az emberi szellem is az anyagi világ sötétjéből és úgy emelkedik fel a fény felé.

És miként a lótusz a vizek felszínén szétterjeszti leveleit, majd pedig a napfény hatására kibontakoztatja szépséges virágát, úgy bontakozik ki a szellemi mivoltát fölismerő emberi lélek is a magasabb világok fényénél a magasabb rendű erők hatására.(...)

Mikor tehát úgy érezzük, hogy lábunk elmerül a föld sarában, emeljük fel lótusz szellemünket a legmagasabbhoz, ami számunkra létezik. Lelkünk már-már összecsukódó szirmai újra erőt, színt és szépséget nyernek majd tőle." (A fehér lótusz idillje -ismeretlen szerző)

Ray Charles, a meggyötört, vértől, verítéktől áztatott Georgia öreg fia, képes volt megbirkózni a sorsával, és erősebbnek bizonyult annál.

Hiteles és erős, mikor arról énekel, hogy hagyjuk úgy lenni a dolgokat, ahogyan lenniük kell, - Let it be-, mert  az Isten  kegyelme végtelen: Amazing Grace...

 


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum