Jelenlegi hely

Címlap

Hitvallás

Az emberi lelkek tengerében néha születnek olyanok, akik mérhetetlenül tudnak szeretni. Az átlagosnál messze többet bírnak a szeretetből és együttérzésből, így nem is tudnak másképp létezni, csakis úgy, hogy a többi embernek szolgálatára vannak. Esetükben fel sem merül az önzés, mert az isteni  egységre ébredt lélek egyetlen lehetséges viselkedése a szeretetteli szolgálat.

Assisi Szent Ferencet nagyon szeretem. Sorszerű és nem véletlen, hogy több mint két évet töltöttem Erdélyben egy ferences kolostorban, egy könyv megírásánál segédkezve. Ferenc, aki himnuszt írt a Naphoz, Holdhoz, csillagokhoz, és az egész teremtett világot, még a halált is a keblére ölelte, a következő szavakkal imádkozik a Teremtőhöz:

Uram, tégy engem békéd eszközévé,
hogy szeressek ott, ahol gyűlölnek,
hogy megbocsássak ott, ahol megbántanak,
hogy összekössek, ahol széthúzás van,
hogy reménységet keltsek, ahol kétségbeesés kínoz,
hogy fényt gyújtsak, ahol sötétség uralkodik,
hogy örömet hozzak oda, ahol gond tanyázik.
 
Ó Uram, segíts meg, hogy törekedjem,
nem arra, hogy megvigasztaljanak, hanem hogy én vigasztaljak,
nem arra, hogy megértsenek, hanem arra, hogy én megértsek,
nem arra, hogy szeressenek, hanem hogy én szeressek.
Mert aki így ad, az kapni fog, aki elveszíti magát, az talál,
aki megbocsát, annak megbocsátanak,
aki meghal, az fölébred az örök életre.

Amen.

 Nagyon nagy horderejű ima! Hitvallás. A megtérés imája ez, a megfordulásé.  Relegio. Magyarul: újrakötés. Az Istennel való kapcsolatot az ember elkezdi visszafonni. Aki ezt megérti, és ennek fényében kezd el élni, egy teljesen új "üzemmódban" fog működni! 

Uram, adj erőt ahhoz, hogy ne megértést keressek, hanem én értsek meg másokat! -fohászkodik Szent Ferenc. Miért? Mert az önző énjébe (egójába) belegabalyodott ember jellegzetes viselkedése, hogy mindig a maga igazságát keresi és a maga javát. Így van? Mindig azt akarjuk, hogy megértsenek, vigasztaljanak, szeressenek, legyen a másik ember az, aki ezt értünk megteszi.

Keresztelő Szent János ugyanezt így mondja el: "Neki növekednie kell, nekem pedig csökkennem." (Jn 3,30)

Jézussal kapcsolatban hangzanak el ezek a szavak, amelyeknek értelme: kisebbedjen bennem az emberi rész, szoruljon háttérbe, teret adva az isteni résznek és a Fénynek.

Ferenc imájának végén ez szerepel: "aki meghal, az fölébred az örök életre." Nem feltétlenül fizikai halálra kell itt gondolni, bár mint mondottam, Szent Ferenc jó barátságban volt a fizikai halállal. A lánglelkű szerzetes itt arra gondol, hogy aki képes lemondani önző énjéről, cserébe a végtelen, az örök életet kapja. Megszületik egy másik életre.

Mestere szavait saját bensőjéből fogalmazza újra. De mit is mondott Jézus: " Aki meg akarja tartani az ő életét, elveszti azt, aki pedig elveszti az ő életét énértem, az megtartja azt." (Lk 9,24) 

Ne kuporgassátok hát életetek kincseit, hanem bátran adjatok magatokból a többieknek! Sem szeretetben, sem megértésben, sem vigasztalásban, sem mosolyban, sem anyagi javakban ne fukarkodjatok! Meglátjátok, egyre többetek lesz mindenből.

 

 


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum