Jelenlegi hely

Címlap

Mesterek

Vannak emberek, akik előbb vagy utóbb elégedetlenné válnak az élet jelenlegi formájával és "forgatókönyvével". Születés, növekedés, érettség, munka, család, aztán leépülés, öregség és halál.

A keletiek  szamszárának hívják a létezés forgatagához való eme láncoltságot, mely tele van szenvedéssel, és örökkön-örökké ismétlődik. Míg az ember fel nem ébred belőle, mint egy rossz álomból!

 Nem lehet, hogy ez ennyi, ez csak így lehet! Egy űr jelenik meg, melyet sem múlandó földi boldogság sem anyagi jó nem tud betölteni.

Az ember ekkor keresővé válik, és elkezdi kutatni az élet mélyebb, és magasabb rendű értelmét. A szenvedés és betegség okát, a halál természetét kívánja megérteni és a megnyugvás kulcsát megtalálni. Jelölt lesz belőle, és egy napon beavatottá válhat, aki belelát az élet misztériumába, urává válik életnek és halálnak.  Jézus erről beszél, mikor ezt mondja: "Bízzatok, én legyőztem a világot!"(Jn 16,33) 

A kereső, aki kijáratot keres a szenvedésből, elindul egy úton legbensőbb Önmaga felé, amely utat  hívhatjuk szellemi útnak vagy lelki útnak.

"Apáimtól hallottam-mondja Hamvas Béla-, hogy az embernek két útja van: az ősök útja és az istenek útja. Így szól a keleti szent könyv: az ősök útja a családoké, a nemzeteké, a törvényeké, az emberiségé. Mindannyian ezen járunk, amíg nevelnek bennünket és tanulunk. Ezen járunk, amikor nyelvünket és szokásainkat tiszteljük, amikor emberi hivatásunkat betöltjük. Az istenek útja a lelkiismereté. Mindnyájan erre lépünk, amikor kiemelkedünk abból amit tanultunk, s mikor azt tesszük, ami túl van a nyelven, szokáson és törvényen és családon és nemzeten, s mikor betöltjük feladatunkat, amivel az Isten bízott meg."

Az út járása közben a elme fokozatosan lecsendesedik, megtisztul, háttérbe szorulnak illetve elmaradoznak a világi vágyak, és egyre inkább a szeretet gyakorlása, a szellemi célok és az isteni kegyelem befogadására való alkalmasság elérése válnak elsődlegessé.

Ilyenkor jelenik meg a Mester, keleti szóval a Guru, aki megtanítja a tanítványt az igazságra, és támogatja a megismerés útján.  

Minden szellemi Mestert egy cél vezérel: segíteni az embereket abban, hogy legyőzzék az ego (önző én) káprázatát és az Önvaló tökéletes üdvöségében időzzenek, vagy hogy bármilyen módon efelé haladjanak.

Ahogy Srí Ramana Maharishi fogalmaz: "Ahogy egy bekötött szemű embert, a rablók az őserdőben hagynak, de az kérdezősködik a hazavezető út felől és hazatalál, ugyanúgy a tudatlan (tudatlanságtól elvakulva) kérdezősködik azoktól, akik nincsenek úgy megvakulva, keresi saját forrását és visszatér abba."

A Mester olyan minőségben és távlatban látja a tanítványt, amelyben a tanítvány saját magát még nem képes érzékelni.

Nagy kegyelem egy igazi Mester megjelenése, aki által az ember másodszor is megszületik erre a világra, ezennel szellemi értelemben.

A Mester szellemi tudást közvetít a fizikai világban és segít emlékezni arra, hogy mi az a küldetés amellyel megszülettünk.

"A mesterek nem tanítják az igazságot; az igazságot nem lehet tanítani. Az igazságot csak átadni lehet, és ez túl van minden szentíráson, minden szón. Ez egy közvetlen átadás, egy transzmisszió; a mester energiája energiát gerjeszt benned. Ez egyfajta szinkronicitás...
Nagy szeretettel, nagy bizalommal, nyitott szívvel kell a mesterhez közeledned. Neked fogalmad sincs arról, hogy te ki vagy. Ő viszont tudja, hogy ki ő, és azt is tudja, hogy te ki vagy. A hernyó valószínűleg nincs tudatában annak, hogy ő pillangóvá válhat. Ti is ilyen hernyók vagytok - bodhiszattvák. Minden hernyó bodhiszattva, és minden bodhiszattva hernyó. Bodhiszattva az, aki képes pillangóvá változni, aki képes buddhává változni; az, aki csírájában, lénye mélyén már most is egy buddha...
A mester-tanítvány kapcsolat ugyanaz, mint a pillangó és a hernyó közötti kapcsolat; egy barátság a pillangó és a hernyó között. A pillangó nem tudja bebizonyítani a hernyónak, hogy belőle is lehet pillangó; a logika itt nem segít. De a pillangó felébresztheti a hernyóban a vágyat - ez lehetséges.
(Osho)

A felébredett Mester igazi támpontja nem a fizikai világban van, de képes itt megnyilvánítani a szellemi törvényeket.

Ismerősen csengenek Jézus szavai? "Az én országom nem ebből a világból való."(Jn 18, 36-37.)

Törvény az ezotériában, hogy ha kész a tanítvány, megjelenik a Mester.

Késznek lenni nem más, mint befogadóvá válni, alkalmassá lenni az Igazság befogadásásra. Ez nem jelent mást mit alázatot, egyensúlyt, szeretetteliséget.


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum