Jelenlegi hely

Címlap

A lustaságról két szólamban

Márai azt mondja hogy: " Kétféle lustaság van: vízszintes és függőleges. Van ember, aki csak élete nagy távlataiban lusta; a tervekben; abban, hogy elodázza elhatározásait, döntéseit; lustán építi fel élete munkáját, mindent az időbe épít, a nagy messzeségbe. Azt...án van a másik, a függőleges lustaság, mikor a nagy pillanat előtt maradunk lusták, mikor nem gondoljuk, mondjuk vagy cselekedjük azt, amit abban a pillanatban lehetne. Nem nyújtjuk ki kezünket valami után,amit megszerezhetnénk, különösebb fáradság nélkül, s később talán csak nagy áldozatokkal tudunk megszerezni, nem megyünk a telefonhoz, nem írjuk meg azt a levelet, vagy nem jegyezzük fel azt a gondolatot, rögtön, akkor, abban a pillanatban. Ez utóbbi fajta lustaság a veszedelmesebb. Ilyen elmulasztott, lustán elhanyagolt pillanatokon múlik az élet. "

Úgy érzem, hogy zseniális írónk nagyon beletalált abba, hogy a lustaságnak kétféle irányt ad, de én a magam részéről az irányokat éppen ellentétesen határoznám meg. Ha Márai élne, jót vitázhatnánk erről...

Szerintem a függőlegesen lusta ember arra lusta, hogy életének nagy távlatot, Célt adjon. Arra lusta, hogy kitalálja, "mi is legyen ha nagy lesz?"  Arra lusta, hogy rájöjjön,  kicsoda ő, miben jó, milyen képességeit lenne érdemes fejlesztenie, kiaknáznia. (vonatkozó írás: Az ideális hivatás megtalálása)

Ugyanakkor, ez az embertípus nagyon aktív lehet a mindennapokban, rendesen jár dolgozni, ha nő, rendben tartja a házat, a gyerekeket jól neveli, ha férfi, mindent megtesz a családjáért, sőt hétvégén még barkácsol is. 

Ez az emberfajta jól helyt áll az életben, de teljesen hiányzik belőle a szenvedély, az áldott megszállottság, és egy tapodtat sem tesz meg azért, hogy a helyéről előrébb mozduljon. Éppen ezért ritkán felszabadult és boldog, sőt mindig frusztrált egy kicsit, mert nem húzza mágnesként Cél, Idea, Ügy, és egy idő után bezápul az élete. De lusta arra, hogy kilépjen az unalmas megszokottból, és már fél is...

A vízszintesen lusta ember arra rest, hogy álmaiért megtegye azt, amit meg kell tenni.

Neki vannak nagy tervei, céljai, de légbe, égbe építi őket. Álmodozik, de minden álma csírájában hal el, mert nem veti el jó földbe, nem kapálja, öntözi, gyomlálja nap mint nap.

A függőlegesen lusta emberrel ellentétben, ez a típus egyáltalán nem tevékeny, cselekvéscentrikus, sokkal inkább szemlélődő alkat. Apróságokat, kis dolgokat sem tesz meg a céljáért.

Nagyon sok sikeres ember elmondja, hogy eredményeinek csak bizonyos része származik közvetlenül a tehetségéből, a maradék munka és erőfeszítés.

Lendületes barátom, Tarnóczy Vili mondta, hogy a meditáció akkor igazi és hatékony, ha utána az ember feláll, és azt mondja: "Na, akkor most mit csináljak a két kezemmel?"

Itt a Földön az a feladatunk, hogy összekapcsoljuk a szellemit az anyagival, az elképzelést a tettel, de igazán szerencsésnek mondhatja magát az az ember, akinek ezt már gyermekkorától fogva tanítják.

A társadalmunk nem arra nevel bennünket, hogy találjuk meg az álmunkat, és tegyünk mindent meg érte, ezt tudjuk jól. Engedelmes rabszolgának nevelnek: ne gondolkozz, csak hajtsd végre amit mondanak! Ha felnőssz dolgozz, fogyassz, és a maradék kis idődben szórakozz!

Éppen azért, mert legtöbben nem vagyunk a helyünkön, nem találjuk az egyensúlyt mozgás és nyugalom között. Újra és újra  elvétjük az arányokat!

Vagy sürgünk-forgunk, tevékenykedünk ész nélkül, belátás, magasabb rálátás nélkül folyton egymásnak ütközve, vagy pedig ülünk a babérjainkon, és várjuk ama bizonyos sült galambot.

Ki-ki alkata szerint...

Ideje tudatosítanunk magunkban, hogy aki egy tiszta, szívből vágyott Célt össze tud kapcsolni szorgalommal, tettekkel, az előtt nincs akadály!


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum