Jelenlegi hely

Címlap

Kispolgárok-gondolatok Gorkij színműve alapján

 

A kispolgár megtestesíti a középszerűséget.

Gondolkodása egyáltalán nem friss, sokkal inkább avas. Ragaszkodik a megszokotthoz és szörnyen unatkozik benne. Ül "jól működő" élete tetején, és meghal az unalomtól és ürességtől.

A napjai egyformák, egyformán biztonságosak és egyformán sótlanok. Mindig mindent ugyanúgy csinál, persze mindent ésszerűen, csöppnyi őrület, eszeveszettség, csöppnyi bátorság nélkül. Így élete mint az étel fűszer nélkül: nincs íze.

"Milyen hideg van itt, pedig befűtöttünk!" -mondja ki dideregve az anya a darab egyik kulcsmondatát.
De a lélek élni akar, elevenséget akar! Ugyanúgy megéhezik mint a test.
Az ő boldogsága az anyagtól és észtől való eltávolodásból táplálkozik. Ha nem jut emelkedéshez, szabadsághoz a boldogságból fakadó élmények által, hát jó neki a szenvedés keserű íze is, lényeg, hogy kívül kerüljön az ész határain.
 
Így válik a kispolgár hajléka a mérhetetlen szenvedések színhelyévé, ahol az emberek egymás kínzóivá válnak. Mindenki saját élete nyomorúságával van tele, mindenki a maga igazságát hangoztatja.
A lelkek lezárulnak, önmagukban örvénylő, megszólíthatatlanságukban megkeményednek, és játsszák nap mint nap ugyanazt a szerepet...
Van aki mártír lesz, van aki igazságosztó farizeus, és van aki világmegváltó lázadó. Mindegy a szerep, a lényeg a megszólíthatatlanság, a lezáródás.
Hamvas Béla azt mondja, hogy az emberek nagy része "odakozmálódik". Meghal még életében. Az eleven lélek helyét átveszi a szerep, amit ő maszknak nevez.
Tragikomikus és megdöbbentő a maszkok találkozása, -kész őrültek háza!
Az éberek világa egy és közös, álomvilága mindenkinek egyéni." mondja Hérakleitosz
Mindenki a másikban keresi a hibát, saját boldogtalanságának okát, és nem veszi észre, hogy: "a világ nem hely, hanem állapot."(Hamvas)
Van-e feloldás?
A Gorkij által oly zseniálisan megrajzolt világ maga a létforgatag, amelyben a lelkek vakságban és tudatlanságban folytonosan egymásnak ütköznek és megsebzik egymást.
Van feloldás.
Minden szenvedésemben közös, hogy én vagyok benne. Én vagyok tehát a kulcs. A többieket megváltoztatni nem tudom, csak én változhatok. Nem a másiktól várok boldogítást, változást, azt vizsgálom meg, hogy én hogyan boldogíthatok, változhatok. Csak a magam viselkedését tudom közvetlenül befolyásolni, senki másét!
Tehát változom.
Első lépésben mondjuk megvizsgálom: vajon nem vagyok én kispolgár?
 
 
 

 


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum