Jelenlegi hely

Címlap

Ki az igazi ellenség?

Nem tudom, ki látta az Egy ágyban az ellenséggel című filmet?

Mint sok népszerű mozifilmben, ebben a történetben is az a helyzet áll elő, hogy kiderül, a főhős igaz ellensége éppen az a személy, aki a legközelebb áll hozzá, és leginkább megbízik benne. Persze ő az, akire hősünk legkevésbé gyanakszik, hisz emberünk azt érzi, ő a legjobb barátja, szinte jobban megbízik benne, mint saját magában.

Hallgat bizalmasa tanácsaira, csak az a bökkenő, hogy a sok "jótanács" ellenére egyre rosszabbul mennek a dolgai. Mire rájön, hogy valami nem stimmel, általában már eldurvul a helyzet, és szinte túl késő a kezébe vennie a dolgokat. Legjobb barátja, akiről kiderül, hogy a legnagyobb ellensége, már átveszi fölötte a hatalmat.

A képernyőkön sosincs későn, s bár dráma van bőven, a főhős végül megfáradtan de győzedelmesen kerül ki ellensége hálójából.

És vajon ez az életben is így van?

Nos, nem egyszerű és nem is népszerű dolog erről beszélni, de mi magunk is egy halálos ellenséggel osztjuk meg életünket. Bizalmat szavazunk neki, és ő szép csöndben tönkreteszi az életünket. Úgy árul el minket, mint Júdás a Megváltót harminc ezüstpénzért.

Elgondolkoztatok már azon, hogy hogyan lehet az, hogy annyi jószándék ellenére, ilyen méreteket öltött a harc és a szenvedés ezen a bolygón? Hogy miért van az, hogy bármilyen jó kezdeményezés előbb vagy utóbb értetlenségbe és érdekellentétbe fullad? Hogy lehetőségeinkhez képest, miért ilyen szűk a mozgásterünk, miért ilyen korlátozott a szabadságunk?

Miért van ez így?

Ki teremti ezt a világot ilyennek?

Kézenfekvő azt mondani, hogy ezt "mások" teremtik. Mindig mások. Ők okozzák. A bankárok, a politikusok, a jobboldaliak, baloldaliak, sárgák, feketék stb. Ki-ki a helyetesítse be kedve szerint, a sor végtelen.

Fel sem merül, hogy mi magunk okozzuk?

Hogy az igazi ellenség nem kívül van, hanem mindannyian önmagunkban hordozzuk?

Tudom, hogy mi emberek telve vagyunk szeretettel. A világunk pillanatnyilag mégsem ezt tükrözi! Hogyan lehet ez? Hol csúszik be a végzetes hiba? Kinek a tanácsára cselekszünk következetesen másképp, mint azt igazi természetünk diktálná?

Egonak hívják a belső ellenségünket. Ő az, aki tudatlanságból születik. Egy hibás gondolatból, miszerint  különálló, elszigetelt lények vagyunk, szemben a világgal.

Ez ego eluralta "civilizált" világunkat, és ez úgy történhetett meg, hogy mindannyiunkat egyenként eluralt.

Két alapvető érzelem van a világon: a szeretet és a félelem. Vagy az egyik mozgat minket, vagy a másik, illetve a kettőnek végtelen számú keveréke létezik.

Az ego fél. És ahogyan a magyar nyelv ki is mondja, a félelem miatt csak felét ismeri az igazságnak. Félelemből dönt úgy, hogy önmagát mások fölé helyezi, mert az Egységet nem ismeri. Kitűnni akar és nagynak látszani, mert ez a sajátossága.

Emberi életünk fő küldetése, hogy az ego félelméből a Egység szeretetébe eljussunk. Éppen ezért  fontos tudni az ego létezéséről, felismerni és tetten érni működését, hogy visszavehessük tőle a hatalmat.

A következő kis filmrészlet megdöbbentő képekben mutatja be belső ellenségünket. Érdemes figyelni a a belül zajló párbeszédre: az ego perel a tiszta lélek hangjával, az Önvalóval, mely megszólal az emberben ha teret ad neki. Íme a filmrészelt:  Egó

A részlet a Revolver című filmből való, melynek részletes elemzését hamarosan elkészítem itt a Lélek Cafén.

Kapcsolódó írások: Az elme fogságában,  A Szív


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum