Jelenlegi hely

Címlap » Mesterek

Hamvas Béla

Számomra Hamvas Béla az alfa és az omega. Ott volt az útkeresésem első bizonytalan lépéseinél, és a mai napig fogja a kezem. Mindent tud, mindent ért,- Hamvas a felfoghatatlan csoda.

Azt hiszem, hogy mi magyar ajkúak, szerencsésenek mondhatjuk magunkat, hogy egy olyan színvonalú gondolkodó és beavató Mester született közénk, mint Hamvas Béla, mert anyanyelvünkön olvashatunk a legbensőbb misztériumokról, méghozzá az ő művészi tolmácsolásában.

Nehéz elképzelni is, hogy miként volt képes Hamvas akkora szellemi horizontot befogni, mely átível évezredeken, és felöleli a keleti és nyugati szellemi hagyomány színét-javát, míg meg nem értjük, hogy a Mester önmagában találta meg és fejlesztette tökélyre azt a részt, amellyel kapcsolódni tudott erre a spirituális hagyatékra. Saját halhatatlan Énjének felfedezéséről van itt szó, a szellemcsíráról, mely az emberi lényt állandóan összeköti az istenivel.

Az pedig, hogy ily rendkívüli alapossággal és érthetően tájékoztat bennünket az általa meghódított csúcsokról, már lángelméje és küldetéstudata javára írható. Így mindnyájan, akik elérkezettnek érezzük az időt, elindulhatunk a nyomában, hogy magunk is bevegyük a szellem hófödte csúcsait. A "térkép" melyet a Mester hagyott ránk, nagyon részletes és szemléletes.

Ha elkezdjük olvasni a műveit, az ő lábnyomába lépve, bejárhatjuk az utat mely az aranykortól a napjainkban fennálló vaskorig, a Lét megromlásáig, az ember bukásáig  vezet.

Hénoch, Zarathusztra, Hermész Triszmegisztosz és a többi beavatott általa árulják el titkaikat, de Hamvas Béla géniusza behatolt a védánta, taoizmus, buddhizmus, kabbala, misztikus kereszténység, alkímia, asztrológia, antik görög műveltség legbensőbb lényegébe is.

Azt mondja, hogy érteni a világot annyit jelent, mint szellemmel letapogatni, és ebben jó példával jár előttünk. Kulcsot talált az összes szellemi hagyományhoz, hisz kulcsot talált önnön szellemi valójához.

Mit is jelent ez?

Minden jel arra mutat, hogy Hamvas még életében  elérte a megvilágosodást.

Úgy gondolom, hogy főként keleti tanításokra támaszkodva ráébredt, hogy mindaz, amit az ember  külső világként érzékel az káprázat, illúzió, az életszomjúságtól űzött, megzavart  tudat kivetülése.

A Lét széttöredezett, egysége megbomlott, az emberi lélek helyét átvette az ego, amit Hamvas  a maszknak,  lárvának nevez. Amikor emberi lélek bezárul és megszólíthatatlanná válik, a maszk egy idő után  teljesen kiszorítja az eleven lüktető lelket (a Szívet), és elkezdi önálló, őrült ámokfutását a világban, amiből mérhetetlen szenvedések származnak. Maga a létforgatag örvénye ez, a buddhista szamszára. Erről szól a Mester Karnevál című beavató regénye: a maszkok tévelygéséről a lét labirintusában.

Hamvas nem lenne következetes, ha az általa megjelenített őrült világot hűvös kívülállással szemlélné, hisz a kulcs éppen az, hogy a világ a tudat kivetülése, és nem tekinthető tőle függetlenül létező valóságnak.  "A pácban mindenki benne van",- mondja a Mester, és a regény legelvetemültebb és legkibillentebb szereplőit is sajátjaiként ismeri fel. Minden tébolyt amit a világban fellelt vagy elképzelt, számba akart venni, feloldani és önmagába visszaolvasztani. Ez a gyógyulás útja.

"Megigazulni annyit jelent, mint mindabból a homályból és zavarból, nyugtalanságból, szétszórtságból, amit az emberben az életéhség kelt, tudatos elhatározással kilépni, és lényének eredendő, fedetlen tisztaságában élni."

Mindazok, akik az élet zűrzavarából kilépnek, és létrehozzák magukban a "sziklafundamentumot" ahonnan rálátnak a Valóságra, az "istenek tolmácsai".

Hamvas megállapítja, hogy mostanra majdnem teljesen eltűntek az élő beavató Mesterek, ezért az igazságot mindenkinek magának kell kideríteni az írásokból és a könyvekből. 

"A szent könyvek nem tanítások, hanem a normális és egészséges emberi élet technikáját mondják el. Az eredeti élettervet. S azt, hogy ezt az élettervet mindenki maga, csak egyszer, egyetlenegyszer a saját maga számára építheti fel. Nincs recept."

Az idők során sokan félreértették az alkímiát. Egyszerű "aranycsinálásnak" gondolták: előállítani a fizikai síkon a legnemesebb fémet, amely aztán anyagi gazdagsághoz és hatalomhoz juttatja tulajdonosát. Az alkímia igazi  szellemi értelmezése: az ember önnön fizikai lényéből készít aranyat, azaz szellemi valót.

Hamvas Béla ezt az alkímiai műveletet megfogalmazza egy univerzálisabb szinten is, és egyben az emberi élet céljává teszi. Nem elég, ha az ember saját megvilágosodásával törődik, hisz felelőséggel tartozik mindenért és mindenkiért. Egész világát föl kell emelnie, mert a világ az ő tükörképe, mely csak látszólag különbözik tőle. (Lásd Ho'oponopono című írás.)

"Ez a tevékenység: a lehullottat visszaemelni, az elveszettet megtalálni, a bemocskolódottat megtisztítani, az elhomályosultat kifényesíteni, az összetörtet ismét egybeépíteni, a fellázadtat ismét megtéríteni és megbékíteni. Egy szóval megváltani. Az emberi tevékenység értelme, hogy a világot át kell emelni a szellemi világba, vagyis arannyá kell változtatni."  

Ez ad igazi értelmet az emberi életnek.

Íme egy kis ízelítő Hamvas varázslatos és megvilágító erejű írásaiból hangoskönyv formában. (forrás: you tube)

A méhesben-részlet,   Karnevál-részlet,   Mágia szútra-részlet, A méhesben -részlet, Babérligetkönyv-reggeli feljegyzés, , Tibeti misztériumok, Jázmin és olaj

 


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum