Jelenlegi hely

Címlap

Ha akkora hitetek volna, mint egy mustármag...

 Sokszor beszélünk a hitről, de még felfogni sem tudjuk az igazi jelentőségét, nemhogy gyakorolni! És itt nem a vallásos hitre kell gondolni, amire mindannyian rögtön asszociálunk, amint hitről kerül szó. Itt az ideje, hogy kiszabadítsuk a hit fogalmát a vallás szűk keretei közül, és felismerjük valóság-teremtő hatamát. A hit mindig egy lépéssel a "valóság" előtt jár, ezért az élet mindig igazolni fogja mindazt, amiben hiszünk.

A pszichológia legmisztikusabb tesztje a Rorschach teszt, egy úgynevezett projektív(kivetítő) diagnosztikai mérőeszköz, amely azt vizsgálja, hogy egy ember milyen tartalmakkal tölti meg a világát. Az alaktalan tinta-pacákba minden ember más-más tartalmakat vél felfedezni. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a teszt az ember hitvilágát térképezi fel.

Nem túlzás azt mondani, hogy a hit, a hitrendszer az, ami meghatározza az emberi élet célját, irányát és minőségét.

Jézus nem véletlenül emlegette oly sokszor a hitet. "Ha akkora hitetek volna, mint a mustármag, azt mondanátok annak a hegynek: menj innen amoda, és elmenne, és semmi sem volna lehetetlen néktek" (Mt 13,31) A köpenyét megérintő vérfolyásos asszonyak, a vakból látóvá váló Bartimeusnak is ezt mondja: "a hited meggyógyított téged!" Akár az asszony, akár a vak Bartimeus, Jézusban hittek kétely nélkül, a Mester pedig a gyógyulásban. Így vált valósággá a hit ereje révén az egészség helyreállása.

Tanítványait gyakran a hitetlenségük miatt korholta. Péter elindul felé a vízen járva a háborgó tengeren, de midőn egy nagyobb hullám csapott hozzá, kétségbe esett és ijedten kiabálva lemerült. Jézus megfogta a kezét, kihúzta, és azt mondta: "Kicsinyhitű! Miért kételkedtél?"(Mt 14,28)

Kevesen ismerik fel, hogy ha egy ember fölött hatalmat akar nyerni egy másik ember, akkor a hitvilága fölött kell uralmat szereznie, és olyan meggyőződéseket kell elültetnie benne, amely az ő érdekeit szolgálja.

A haszonelvű fogyasztói társadalom mely manapság teret hódított, azt a hitrendszert programozza az elmékbe, hogy: sérülékeny halandó vagy, akinek van félnivalója, de módodban áll megszerezni bizonyos javakat, ha eléggé "életrevaló" vagy. Sőt! Az vagy amit itt megszerzel, egyszer élsz, tehát élvezd jól ki, akár mások rovására is! Ugyanakkor óvodáskortól arra nevel, hogy a rendszer hű katonája légy: ne kérdezz, ne gondolkozz, hanem fogadd el a játékszabályokat. Ilyen az élet! Ilyen a világ!  Az embernek nem áll módjában ezen változtatni, a legtöbb amit tehet, hogy alkalmazkodik hozzá, és próbálja valahogy kimazsolázni a kis örömmorzsákat. Az elme börtöne ez.

A jelenleg uralkodó társadalmi programozás  elveszi az embertől azt a hitet, hogy szabad, halhatatlan, szellemi  lény, aki szeretetre, együttérzésre,  boldogságra, örömteli alkotásra, fejlődésre és szolgálatra született, és ad helyette egy hamis értékeken, fogyasztáson, kapzsiságon, vakságon  és félelmeken alapuló hitrendszert!

A programozás olyannyira jól sikerült, hogy az érdekelteknek már nem is kell extra erőfeszítéseket tenni a kábulat fenntartására: a rendszer önműködővé vált!  Egymást erősítjük a kishitűségben, elvesszük egymás hitét azáltal, hogy nem tápláljuk, sőt kinevetjük, álomfalónak, reménytelen idealistának, élhetetlennek tartjuk azokat, akik kitartanak azok mellett az értékek mellett, melyek mindannyiunk szívébe kódolva vannak. "Ugyan már! Ne légy ilyen naiv! A világ kegyetlen, eltapos, ha így gondolkozol!" Ismerős? " Nincs manapság erre kereslet, ne csináld!" Ismerős?

Szabályszerűen visszahúzzuk egymást a börtönfalak közé, hisz feszültséget kelt az, ha valaki azt mondja, hogy kint vár a szabadság,egy sokkal jobb világ, de nem könnyű kijutni, teljesen át kell alakulni, fel kell adni minden berögzült gondolatot és szokást, ami eddig a biztonságot jelentette. "Ne menj, nem sikerülhet kijutnod! Itt már legalább ismerjük a körülményeket." -mondogatjuk egymásnak.

Igen, gondoltátok volna, hogy az igazi akadály nem a börtönfal, hanem a rab meggyőződése: reménytelenül be vagyok zárva. Ha a rabtársak hasonlóan gondolják, és megerősítik ebben, a szabadulásba vetett hit egy idő után teljesen eltűnik. Egy idő után a börtön "természetessé" válik, és még a szabadság emléke is elhalványul. Csak a lappangó szenvedés marad: ismeretlen eredetű szorongások, közöny, monotónia, unalom, taposómalom-életérzés, kisebb-nagyobb testi és lelki bajok, pótcselekvések, olykor gátlástalan életszomj. Tipikus "börtönbetegségek".

Ünnep olyan emberrel találkozni és együtt lenni, aki hitet tud adni valamilyen módon. Akár a közvetlen jelenléte, akár valamilyen műve által az ilyen ember felemeli, a többieket. Hisz a legszebb értékekben, az ember legmagasabb rendű hivatásában, és abban, hogy meg lehet valósítani azt. "Ide figyeljetek! Nem kell ennek így lenni! Nem igaz, hogy a világ ilyen és kész, tehát törődjetek bele! Nem igaz! Lehet egy sokkal boldogabb világot teremteni, csak meg kell változtatnotok a hitrendszereteket!"

A hittel teli, lelkes, csodatevő ember megtöri a "gonosz varázslatot", amely lehúzó, gyilkos energiamezőként veszi körbe a félelemben, kiszolgáltatottságban élő embert. Hites, hiteles, karizmatikus emberek mindig is voltak és hál' Istennek ma is vannak, csak meg kell találni őket! Ha az ember elindul a szabadulás irányába, elkerülhetelenül útjába fognak jönni azok az emberek, akik segítik ebben, és jó nagyokat lendítenek a újoncon kezdeti bizonytalanság szakaszában. A "nagymesterek" (Jézus, Buddha) hatalmas lánggal világítanak, de meg kell találni azokat a köztünk járó éber lelkeket, akik közvetlenül tudnak hatni ránk.

Legfrissebb, igen erőteljes "hit-adómmal" éppen tegnap találkoztam. Tarnóczy Vilmosnak hívják, és a Kvantum Klub vezetője. Honlapját egyszusszra végigolvastam, és éppen azt az erős hitet és lelkesedést adta meg nekem, amire szükségem van most, miközben készítem a Lélek Café-t. 

Vilmos, hasonlóan a Kulturális Kreatívokhoz, a változás lehetőségét az emberiség  magasabb tudatossági fokra emelkedésésben látja, és a Kvantum Klub éppen ezt a célt tűzte zászlajára.

" Nincs nagyobb átalakító erő, mint ha valaki a Hit állapotába kerül! Aki képes hitet adni egy másik embernek, az mindent meg tud adni, ami ezen a világon létezik és igazán fontos! (...) Akkor kezdődik el minden, amikor az ember megtalálja az életben azokat a helyzeteket és embereket, amiktől és akiktől  "Let's go!" üzemmódba képes átváltani. (...) Keresd azokat az embereket, akik alád tolják a hajót, amikor lendületet veszítesz, és hidd el, te is leszel olyan helyzetben, hogy más alá tolhasd a hajóját!  Adj hitet másoknak, és a te hited sziklaszilárddá erősödik!" (Tarnóczy Vilmos)


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum