Jelenlegi hely

Címlap

Gravitáció

Kategória: 

Jutott már valaha eszetekbe, hogy milyen nagy dolog az élet a Földön?

Az, hogy van egy hely, ahol a végtelent olyan méretűre szűkítve kapjuk, amit kezelni tudunk. Ez a mi "játszóterünk". 

Föld van a lábunk alatt, ég a fejünk fölött, nappal Nap, éjszaka Hold és csillagok, körülöttünk az élővilág, és a magunk építette környezet, mi pedig itt vagyunk, ebben a testnek nevezett "szkafanderben"...

Aki megnézi a Gravitáció című filmet a moziban, az rögtön megérti, hogy miért is ámuldozok e természetesnek vett dolgokon, és hirtelenjében miért tölt el hálával az, hogy Földanya közelségében, mint gyermek próbálgathatom erőmet, és megtanulhatom a szükséges "tananyagot" az anyagnak nevezett közegben. Itt, a tér és idő  meghatározói között, e jól ismert "grundon"... 

A Gravitáció című sztori megálmodója, a mexikói Alfonso Cuarón, veszi az embert, és kihelyezi anyjától, a Földtől távol, a Világűrbe.  

600 km-re a Föld felett, nem viszi semmi a hangot, nincs légnyomás, nincs oxigén. Az űrben az élet lehetetlen.

Mint magzat az anyához a köldökzsinórral, az asztronauták kötelekkel kapcsolódnak a Földet jelentő űrhajóhoz, miközben lebegnek a semmiben,  majd egy űrbaleset révén  a végtelen közepén találják magukat a súlytalanság állapotában. Nincs gravitáció, nincs Földanya szeretetvonzása.

Torokszorító félelem. A kapaszkodó hiánya. Se köldökzsinór, se talaj. Kiszolgáltatottság. Magára hagyott örvénylés az űrben. Küzdelem az életért.

A film, egy mély emberi dráma. Az emberi lét mély drámája.

Aztán újjászületés. Hogyan kell a semmi közepén erőre kapni, és visszatalálni a Élethez?

Le kell születni ismét a Földre, belezuhanni az áldott anyagba immár új emberként. Visszatalálni a termékenységhez, felismerni az élet valódi értékét. "Hogy értsd, egy pohár víz mit ér, ahhoz hőség kell, ahhoz sivatag kell." (Zorán)

Embertestvérem! Ha úgy érzed, hogy elvesztetted minden kapaszkodódat az életedben, és magadra vagy hagyva, jusson mindig eszedbe, hogy itt, talpad alatt a földdel, el tudsz ugyan esni, de föl is tudsz állni, és ha bizonytalan léptekkel is, de el tudsz indulni megint...

Az űrben, légüres térben nem potyognak a könnyek sem, csak lebegnek mint gyöngyök. Sírni is csak a Földön lehet úgy istenigazából.

A film, bár egy "űr sci-fi"-nek tűnik, szerintem az ember, és a Földanya kapcsolatáról szól. Nem véletlen, hogy a film egyik kulcsjelenete: az űrállomás belsejébe küzdelmesen visszatérő főhősnő, ledobja magáról a védőruhát, és magzati pózba gömbölyödik, hogy megpihenjen.

 

 


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum