Jelenlegi hely

Címlap

A Feltétel Nélküli Alapjövedelemről

Kényes téma a Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA). Nagyon fontos, és sokak szerint megvalósíthatatlan utópia.

Erről egy Einstein idézet jut eszembe: "Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja." :-)

Elmondom, hogy én miért támogatom az FNA bevezetését, először madártávlatból ránézve, aztán közelebbről is szemügyre véve a témát.

Elsősorban azért támogatom, mert a Föld nevű bolygón pillanatnyilag pénzért megvásárolható árucikké van téve az élethez szükséges alapfeltételek nagy része, és ezeket meg kell venni. Építhetsz egy kalibát az erdőben, és élhetsz ott úgy, mint Tarzan, de ha fel akarsz húzni egy egyszerű házat, ahol legalább áram van, ott meg kell vásárolnod azt a darab földet, amire felépíted hajlékodat. Találhatsz még olyan forrást, amelynek iható a vize, de ha nincs a közeledben ilyen, az ivóvizet pénzért kell megvenned. És még sorolhatnám. Ide jöttél Földanyára lakni, élni, és azon kapod magad, hogy "élelmes lakótársak" árucikké tették, felcímkézték a Föld természetes életterét, és keményen megfizettetnek az ittlakásért! És ezt természetesnek veszed, mert ebbe nőttel bele, ez így van és kész. De jól van ez így? Kicsit olyan, mintha egy magzatnak fizetnie kellene azért, hogy az anyja méhében lakhasson. Fura hasonlat tudom, de meggyőződésem, hogy a Föld "ingyen" adja nekünk a helyet, a levegőt, a termőföldet, a vizet, a vadnövényeket, és csak a furcsa, életellenes szabályok mentén tették pénzzé ezeket.

Támogatom azért is, mert azt gondolom, hogy az FNA kijáratot mutathat abból a  zsákutcából, amelybe az emberiség jutott, márpedig nekünk sürgősen új megoldási képletekre van szükségünk. A jelenlegi stratégiáink fokról-fokra teljesen csődöt mondanak, hisz egy teljesen új helyzetben, próbáljuk erőltetni azokat a gyakorlatokat, melyek már nem működnek! Itt vannak a gépek, egyre nagyobb mértékű a robotizálás, egyszerűen nincs szükség annyi dolgos kézre, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt. Most csak a hasamra csapok: azt a munkát, amit régebben húsz ember végzett, most elvégzi kettő.

Az lenne a jó irány, hogy a felszabadult emberi erőforrásokkal elkezdenénk terjeszkedni a finomabb, éterikusabb, elvontabb dimenziók felé, de az átálláshoz létbiztonságra lenne szükségünk. Elvontabb, finomabb dimenziók? Gondolok itt mondjuk a míves, kézi készítésű élelmiszerekre, és a munkaigényes biokertészetre a sok nagyipari műanyag étel helyett, művészi kivitelezésű egyedi használati tárgyakra, a kínai tömegcikkek helyett. Gondolok a lelket tápláló művészeti tevékenységekre (zene, irodalom, filmművészet, képzőművészet), és nem utolsó sorban az ember feletti, isteni dimenziók megismerésével kapcsolatos erőfeszítésekre (metafizikai kutatások, meditáció, önismereti munka stb.). A lehetőségek korlátlanok! Ehelyett mi itt állunk megbénultan, tétován, tanácstalanul. A gépek mellé nem kellünk, hát mit is kezdjünk magunkkal?

A 19. századi ipari forradalomhoz hasonlóan, most a 21. század elején az emberi tudat forradalma zajlik. Annak van az ideje, hogy ki-ki rákérdezzen: "Ki vagyok én, és milyen rendeltetéssel érkeztem a világba? Egyszerűbben: mi az, amit én, XY legjobb önmagamból, hozzá tudok tenni ehhez az egész 'bulihoz'?" Leáldozóban van a tömegszellem kora, nem ad menedéket sem a hatalmas gyár, sem az ideológia. El kell indulnunk az egyéniesedés, eredetiség, és egyéni felelősségvállalás felé!

Az önazonos, kiforrott Ember a cél, és szerintem ez a szobor van a kőtömb mélyén, ami előttünk áll. Ez az emberiség soron következő fejlődési lépcsője, és nem tehetjük meg, hogy nem lépünk rá.

Itt jön a képbe az FNA. Ha az emberek jelentős része, folyton a megélhetésért retteg, soha nem juthat el még addig a kérdésig sem, hogy: Mit szeretnék csinálni igazából? Nem jöhet létre a tudatnak olyan fokú tágulása, amely kérdezni, fejlődni képes. Az éhes ember csak az ennivalóra tud gondolni. A létbizonytalanság teljesen tönkretesz mindenféle kreativitást.

A fent említett "élelmes lakótársak" mindeddig úgy alkották meg a játékszabályokat, hogy az alkotóerők bele legyenek fojtva a létbizonytalanságba, és az emberiség zöme a Maslow piramis legalján, a fizikai szükségletek szintjén toporogjon. A bolygónkon, általános emberi szinten az jellemző, hogy akinek "jut" munka, az - többnyire robot módjára, örömtelenül, önmeghasonlásban - rengeteget dolgozik, kevés pénzért, és folyamatosan fél, hogy elveszíti a munkahelyét. Akinek meg nem jut munka, az a létminimum közelében tengeti életét  reményvesztve, ilyen-olyan segélyekből. Így aztán "nincs gond" senkivel. Félreértés ne essék, nem hibáztatom azokat, akik ezeket a szabályokat alkották, már nem, hisz minden szükségszerű a fejlődésben. Csak éppen, most eljött az idő, hogy tudatlan gyermekből felnőtté váljunk, és felálljunk a játékasztal mellől, azt mondván, hogy ezt a játékot már nem akarjuk tovább játszani... Vagy akarjuk?

Az FNA visszaadná az emberi méltóságot. Ha járna minden "vándorlegénynek és vándorleánynak" a "hamuban sült pogácsa", többen elindulnának megkeresni a Csodák Országát.

Meggyőződésem, hogy az emberek legnagyobb része vágyik arra, hogy igazán értelmes, javító, szépítő tevékenységet végezzen minden áldott nap, és jelentős tömegű kreatív, alkotó energia szunnyad ebben a legszélesebb rétegben, csak nincsen támogatottságuk, hogy kibontakozzanak. Viszonylag kevés ember van, aki nem akar semmit kezdeni magával, akinek semmi sem jó, és mint ilyen, az alapjövedelemmel is csak visszaélne. 

Véleményem szerint, az FNA sokkal több embernek segítene, mint ahánynak nem, és ez bőven ellensúlyozná a hátrányokat. Ha az általános elégedettség és boldogság szintje megemelkedne, jobban lehetne kezelni azt a réteget is, amely leszakadt, és kisodródott a szakadék szélére... Az FNA mellett virágozna a karitatív munka!

El kell dönteni, hogy igen, ez jó lesz nekünk. Fellélegeznénk tőle. Meg kell tanulnunk vágyni arra, ami a miénk. Van helyünk a Földön, nem vagyunk mostohák Földanya számára. Rá kell ébrednünk, hogy értékesek vagyunk, szépek, különlegesek, és méltók egy sokkal boldogabb életre!

Ne aggódjatok amiatt, hogy miből lesz rá pénz. Ha meg merjük engedni magunknak, hogy egyáltalán vágyjunk egy könnyebb, szabadabb életre, és ennek egy útja pillanatnyilag egy pénzösszeg (a Feltétel Nélküli Alapjövedelem), akkor megjelennek majd a megvalósulás módjai is. A Földön jelen pillanatban is rendelkezésre állnak azok az erőforrások és technológiák, amelyek biztosítják a szükségleteinket, csak éppen nincsenek közkinccsé téve. Mondjuk nem is nagyon követeltük mostanáig... Zúgolódunk, panaszkodunk, hogy ez nem jó így, de nem állunk ki önmagunkért, valódi igényeinkért. Az a baj, hogy még gondolni sem merünk ilyesmire, mert az elménkben keményen meggyökerezett a gondolat: csak kőkemény munkával érdemelhetjük ki a helyünket a létezésben...Vagy igázol, vagy csalsz, másképpen itt nem lehet! Ismerős?

Miért ne próbálnánk ki, hogy mi sülne ki abból, ha a fizikai világ nehéz gyakorlóterepén, emberi lényként, kapnánk egy ilyen könnyítést? Merre indulnánk? Mit kezdenénk a lehetőségeinkkel?

A labda Nálad! Aláírod? Itt megteheted.

Én azt mondom, hogy ebbe az irányba érdemes lépnünk. Ha aláírod, véleményem szerint, megteszed azt a lépést, amelyet csakis te léphetsz meg. Lépsz egyet egy jobb világ felé. És ha sokan lépünk, egy idő után megváltoznak itt a dolgok.

"Semmi sem hatalmasabb, mint az a gondolat, amire az idő megérett" (Victor Hugo)

Vonatkozó írások: Jön az édes semmittevés kora?, Kapjon mindenki százezer forintot havonta? 

Egészen friss HVG-s cikk konkrétumokkal! Itt az alapjövedelem-feltétel nélkül


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum