Jelenlegi hely

Címlap

Le kéne venni Krisztust a keresztről!

                                                                                

Emlékszem gyermekkoromban a templom hűvösére, a hol ünnepélyesnek, hol pedig dermedtnek érzett csöndjére, és főleg arra, hogy milyen  félelemmel vegyes iszonyattal néztem mindig a megfeszített, megkínzott Krisztust...

 Érett felnőtté lettem már, tarsolyomban az egyéb villágvallások ismeretével, mire igazán fel mertem tenni magamnak a kérdést: tényleg, miért a keresztre feszített Jézus áll a keresztény vallás középpontjában, miért nem a feltámadott?

Egyre nagyobb ellentmondást éreztem ebben az egészben: hirdetjük Jézus feltámadását, de mégis szimbólumként a korpusszal ellátott keresztet használjuk!

Tudjuk, hogy a jelképek sokkal mélyebben belénk égnek, mint a szavak.

A szimbólumok, ha megpillantjuk őket, élővé, jelenlévővé teszik a mögöttük álló tartalmat, és hihetetlen módon felerősítik a hozzá rendelt gondolatokat, érzéseket.

A feszület állandóan a szenvedéstörténetet, a Megváltó borzalmas megkínzását juttatja eszünkbe, azt tartja elevenen.

Kérdem, jó ez nekünk? Tudunk ebből erőt meríteni a harchoz, a mindennapokban való helytálláshoz, a Fény felé, Isten felé törekvéshez, vagy csak arra jó, hogy állandó bűntudatban tartson minket?

Jézust, én nem Isten egyszülött fiának tartom, hisz ő sem tartotta magát annak. Ezt mondta: "Aki engem követugyanazokat a tetteket viszi végbe, amelyeket én végbevittem, sőt még nagyobbakat is végbevisz, mert az Atyához megyek." (Jn 14,12)

 A Földön valaha járt legnagyobb Mesternek tartom, keresztény szóval üdvözültnek, feltámadottnak, keleti fogalommal tökéletesen megvilágosodottnak.

Indiában jártamban meglepődött örömmel tapasztaltam, hogy meditációs termek falán ott van a torinói lepel Krisztus-képe, illetve keleti mesterek említik tisztelettel nevét a többi felébredett között. Ilyenkor úgy éreztem, hogy ők sokkal nagyobb tisztelettel bánnak vele, és sokkal inkább a helyén kezelik, mint mi keresztények...

Jézus Krisztus legyőzte a halált, feltámadt, befejezte a művet, ezért mélységesen igazságtalan "megállítani a filmet" a keresztre feszítés jeleneténél!

Ha cinikus akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy neki mindegy. Ő elvégezte dolgát, legyőzte a halált, legyőzte az illúzió-világot és olyan tanítást hagyott itt a Föld nevű bolygón, amely ennyi idő távlatából is, a ferdítések, rárakódások ellenére is tökéletesen élő.

Nekünk viszont egyáltalán nem mindegy, hogy egy megfeszített Megváltót látunk-e nap mint nap, avagy egy megdicsőültet, egy Pantokrátort!

Láthatjuk a magyar Szent Korona zománcképén, a diadalmas Krisztust, trónusán ülve, jobb kezét áldó pozicióba emelve, bal kezében a tudás könyvét tartva. Úgy gondolom, hogy igenis, ebből lehet erőt meríteni, mert ezt sugallja: 

 "Bízzatok, mert legyőztem a világot" (Jn 16,33).

Bakos Attila magyar őstörténet kutató mondta egy előadásában, hogy, egy indiai mesterrel együtt besétált egy katolikus templomba. A keleti mester nézegette a feszületet, aztán megszólalt: le kéne venniük a Megváltójukat a keresztről, ki kéne húzni a szögeket, hisz azok a szögek önökben vannak!

Megdöbbentő, nemde?

Húsvét van, Jézus fetámadását ünnepeljük. Régen tavaszünnep volt, végképp eltemették a telet, üdvözölték a tavaszt. Eltemették a régit, hogy helyet adjon az újnak, hogy megszülethessen az.

A húsvét, a tavasz a feltámadás, megújulás ideje. Jó ideje annak, hogy kihúzzuk az évszázados szögeket, leszálljunk a keresztről, és elinduljunk a Fény felé...

Pilinszky János: Harmadnapon

És fölzúgnak a hamuszín egek,
hajnalfele a ravensbrücki fák.
És megérzik a fényt a gyökerek.
És szél támad. És fölzeng a világ.

Mert megölhették hitvány zsoldosok,
és megszűnhetett dobogni szíve -
Harmadnapra legyőzte a halált.
Et resurrexit tertia die. *

*És harmadnapon feltámadott


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum