Jelenlegi hely

Címlap

Fél szem datolya és az előítélet

Gyermekkoromban a nagymamáéknál, egy alkalommal arra lettem figyelmes, hogy Buksi kutya elkapott egy tyúkot az udvaron. Meglepő jelenet volt, hisz korábban soha nem bántotta az udvar szárnyas lakóit.

Emlékszem, a hirtelen és mélyről támadó haragra mely azonnal cselekvésre sarkallt: megszabadítani az áldozatot, és nyomban megregulázni az ebet!

Közelebb érve meglepetten tapasztaltam, hogy egy ragadozó madár csapott le a tyúkra és Buksi csupán a megmentésére sietett...

Sokszor eszembe jut ez a jelenet, mikor azt tapasztalom, hogy túl elhamarkodottan vagy felszínesen ítélek meg valakit - valamit, vagy ilyesmit tapasztalok a környezetemben.

Az elme, a gondolatok kötege, mely bizonyos "előregyártott" gondolatcsomagokkal, és a hozzá tartozó viselkedésmóddal, beidegződött formában válaszol a bennünket ért hatásokra. Ez fojtja le a viselkedés frissességét, és teszi az embert merev szokások mentén működő robottá.

Éppen egy éve Indiában történt velem a következő: egy alkalommal, az erdőben gyalogoltam, amikor is megpillantottam egy embert, aki az ösvény mellett a tóparton üldögélt. Az arcát nem láthattam, mert eltakarták a lombok. Amint közeledtem, arra lettem figyelmes, hogy az ülő alak felállt, és elmozdult az ösvényem irányába.

Hevesebben kezdett verni a szívem, és késedelem nélkül elindult az elme ilyen esetekre vonatkozó kész forgatókönyve. Gondolatok erős érzelmekkel és a hozzájuk tartozó testi tünetekkel kísérve. Félelem: "biztosan bántani akar!" Összeszűkült a szívem.

Aggódás: "biztosan pénzt akar kérni, már elegem van a kéregetőkből!" Harag öntötte el a szívem.

Ebben a pillanatban odaértem az "okozó"-hoz.

Alig volt időm a nemes, tiszta arcú fiatal szerzetes arcába nézni, mert tekintetemet a kinyújtott tenyere mágnesként vonzotta lefelé. Egy fél szem datolyát tartott a tenyerén és szótlanul nyújtotta felém.

Elvettem és befaltam. Édes és finom volt a gyümölcs, az íze erőteljes.

Nem szóltam én sem, csak bólintottam és továbbhaladtam.

Rögtön eleredtek a könnyeim. A hálától, hogy ezt megélhetem. A szégyentől, hogy milyen nagy bennem a bizalmatlanság.

Fél szem datolya tanított meg, hogy ne féljek, és hogy a másik ember a felem.

Feleim, vigyázat! Sokszor a szemüveg a piszkos.

Végső soron mindig...


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum