Jelenlegi hely

Címlap

Az egyszerűség nagyszerűsége

Egy rövid ideig tanultam indiai klasszikus táncot Debrecenben. Akkoriban sok tánc videót megnéztem, és feltűnt, hogy az igazán nagy táncosok nagyon egyszerűen, szinte minimalista stílusban táncolnak. Ez alatt azt értem, hogy nélkülöznek minden felesleges mozdulatot.

A tanárnőm elmondta, hogy a kezdő, fiatal táncosok sok díszítéssel táncolnak, meg akarják mutatni, hogy mit tudnak, míg az "öreg rókák" eltűnnek a táncban, és csak az marad, amit át akarnak adni. Istennek táncolnak, őt táncolják el, és azzá válnak.

Úgy mozognak ezek a mesterek, hogy az embernek az az érzése, hogy ő maga is bármikor utánuk  tudná csinálni. És itt ez a lényeg!

A mesteri kivitelezés mindig egyszerű, tiszta, és mivel nincs agyonterhelve fölösleges részletekkel, az esszencia könnyen eljut a befogadó félhez.

Az indiai tánc tanulásom időszakában győződtem meg arról, hogy amikor fellelkesülve megpróbálod leutánozni a nagy táncosok "egyszerű" mozdulatait, betonfalnak ütközöl...

Ez azért van, mert a teljesítmény mögött, melyről úgy érzed, hogy "hát ezt én is simán meg tudnám csinálni!", sok éves, gyakran évtizedes munka, gyakorlás, és tapasztalat áll.

Az út az isteni Egyszerűséghez, a személyesen, a részletgazdagon, a patetikuson, filozofikuson, olykor szélsőségesen, tévedéseken, zsákutcákon keresztül vezet. Az ember közben lerak minden limlomot, ami elválasztja a Forrástól. Ezt az utat nem lehet megspórolni.

Most pedig példaként nézzünk meg egy pár perces felvételt India egyik legnagyobb táncosnőjétől, aki odissi templomi táncot ad elő, melyet gyermekkora óta tanul.


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum