Jelenlegi hely

Címlap

Baraka

Kategória: 

Nem tudom, rajtam kívül létezik-e még valaki itt, aki nem látta korábban a Barakát?  Merthogy a Baraka kötelező film mindazok számára, akik komolyan érvényesnek gondolják magukra nézve az Ember nevet.

A Baraka egy igazi ajándék volt számomra... Csak leültem, és beröpültem az egész világot.

Láttam  a Föld szépségeit és nyomorúságát, láttam a természet csodáit és pusztító erejét, az ember alkotó erejének gyümölcsét, és megkavarodott, zakatoló elméjének perverz, beteges világát.

Igen, nem lehet nem észrevenni, hogy a tömegesen  összezárva tartott kiscsirkéket "összeporszívózó" gép, és az ember-rengeteget beszippantó New York-i, vagy Tokio-i metróbejárat egy és ugyanazon az elven működik...

A világváros temetőjében található kolumbárium, és a város tömbház-rengetege egy és ugyanaton az elven működik... Emberek kis dobozokban, élve vagy halva... Van élet a halál előtt? Kinek a mondása is ez?

Analógia sorok és kiélezett ellentétek teszik izgalmassá a Barakát. Törzsekben élő, számunkra olykor ijesztő külsejű bennszülöttek állnak szemben a "civilizált" világ polgáraival. Érintetlen, vad tájak, nyüzsgő, soha nem alvó világvárosokkal.

Nem tehetek róla, de számomra emberibb a meztelen, "primitív", nyugisan tevékenykedő ausztrál vagy dél-amerikai benszülöttek látványa és életstílusa, mint a reggel kiözönlő, és villanyfényes irodacellákba vagy "termékokádó" gyárakba rohanó metropolisz lakók világa. A filmben bemutatott  indonéz "majom-ének", leginkább minket, nyugatiakat jellemez, az örökkön ugráló, pattogó nyughatatlan elménkkel.

Tudom, hogy valahol a kettő között van az aranyegyensúly. Nem lennék őszinte, ha azt mondanám, hogy le kéne mondanunk mindarról, amit az ember mostanáig "feltalált", pontosabban, amit le tudott hívni egy tudásbázisból, de ez agyrém, hogy tudatlanságból, vakságból, birkaságból, a "fejlődés" oltárán feláldozzuk magát az Életet... Hagytunk feláldozni magunkat...

A baraka ősi szufi szó, áldást, életesszenciát jelent. Erről a láthatatlan Erőről szól ez a film, ami mindent egybetart, összetart.

 Ez lenne az, amit a keresztény szentléleknek, a hindu pránának, taoista csí-nek nevez? Ami átjárja a világot és mozgatja, élteti azt?

A sokszínű világ amit a Baraka megmutat Teremtő álma, ő pedig kívül áll rajta, és teremti illetve éli egyazon időben rajtunk keresztül az életet ? Ahogyan Lie-ce mondja:

"Ami a nemzés által jött létre az halál. De ami a nemzést nemzéssé teszi, az még sohasem ért véget. Amit a formálás létrehoz az a tömeg. De ami a formálást formálássá teszi, az még meg sem jelent a létben." 

Jó filmnézést, jó elmélkedést!

 


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum