Jelenlegi hely

Címlap

A világ iskoláztatása

Kategória: 

A jó film az, amely úgy a hatása alá kerít, hogy sokáig nem is tudsz másra gondolni...

A világ iskoláztatása- A fehér ember utolsó terhe című film éppen ilyen. 

Ledöbbensz, átjár a felismerés, és kitisztul a látásod!

A film alaposan, és zseniálisan megvizsgálja  azt a folyamatot, hogy miként tette a fehér ember a világ gyarmatosításának részévé az oktatást.

Miként hitte azt, hogy az ő kultúrája "a valódi világ", az összes többi pedig csupán primitív próbálkozás, az "igazi élet" halvány mása. 

Ennek következményeként, sok természtes, évszázadok óta működő, a Földanyával harmóniában lévő életmódba avatkozott be. Ráerőltette a saját technika-, és profit-centrikus, fogyasztáson alapuló látásmódját.

"Minden ősi kutúra egy ökoszisztéma. Egy összetett kapcsolatrendszer az emberek, és a föld között, amin élnek. Mint bármely ököszisztémában, minden elem szorosan összefügg egymással. És mint bármely ököszisztémában, a hirtelen változásnak megjósolhatatlan következményei vannak."

A film alaposan alátámasztja, hogy a bolygónk minden kultúrája, egy lehetséges válasz arra, hogy mit jelent embernek lenni a Földön. Egy válasz, amelyet az adott területen élő emberek gondolkodásmódja, viselkedése alakított az idők folyamán.

Csakis a párbeszéd, a tapasztalatcsere lenne elfogadható ahelyett, hogy a nyugati kultúra erőszakkal megpróbálja "felemelni" a többit. Az iskolarendszere, és az oktatása egy rafinált módszer arra, hogy kiragadja a gyermekeket a természetes életből, és tökéletes fogyasztókat, valójában életképesség nélküli fogaskerekeket neveljen belőlük, a rendszer számára.

"Az igazi szabadság akkor jő el, ha megszabadulunk a nyugati oktatás, a nyugati kultúra, és a nyugati életmód uralmától." (Gandhi)

A fehér ember fensőbbrendűség érzése, és a világ leigázásának eltökélt szándéka bajba sodorja az életet a kék bolygón. Épp azok a hangok halkulnak, és halnak el, amelyek arról szólnak, hogy miként lehet úgy élni hogy a Földet anyánknak tekintsük, a többi élőlényt (állatokat, növényeket) pedig testvérünknek, és nem olyasvalamiknek, amit kihasználhatunk mértéktelen mohóságunk és élvezetvágyunk kielégítésére.

Nagyon ajánlom a filmet, feltétlenül nézzétek meg! 

Ide vonatkozik még ez a videó is, amely jól kiegészíti a másik fimet: Ladakh tanulsága

Ajánlom továbbá korábbi, nagyon sikeres cikkemet: Felhősuli, a jövő iskolája

 

A Föld dala - Michael Jackson from Éva Sebestyén on Vimeo.


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum