Jelenlegi hely

Címlap

Elhagyta a Földet Nelson Mandela

Az emberi lények sorában olykor születnek olyanok, akik kivételesen tudnak küzdeni, szeretni, és szenvedélyükké válik, hogy jobb hellyé tegyék  a Kék Bolygót.
 
Ilyen csodálatos teremtmény volt Mandela elnök, aki 95 éves korában, az elmúlt éjjel hagyta el a Földet, miután világraszóló változtatásokat hagyott maga után.
 
Azt vallotta, hogy: "senki se születik úgy, hogy gyűlöl egy másik személyt a bőrszíne vagy a származása vagy vallása miatt. Az embernek meg kell tanulnia gyűlölni, ha képes a gyűlöletet elsajátítani, akkor meg lehet tanítani a szeretetre, mert a szeretetet az emberi szív sokkal természetesebbnek érzi, mint az ellentétét."
 
A dél afrikai thembu törzset irányító királyi dinasztia sarjaként látta meg a napvilágot, és felnőve döbbenten kellett tapasztalnia, hogy saját hazájában kirekesztettként kell élnie, mert a fehérek uralkodnak mindenen.
 
Az apertheid faji alapon történő elkülönítést, kirekesztést jelent, amit 1994-ig erőszakkal alkalmazott Dél Afrika köztársaságban a fehér kisebbség. Gyűlölettel tekintettek a feketékre, iskoláikban is külön arra oktatták a gyerekeiket, hogy a fekete ember a sátán ivadéka, kafferek (pogányok), meg kell semmisíteni őket. A buszokon, ha az alsó részen ki volt írva, hogy „Only White”, akkor nem ülhetett le oda nem-fehér, tehát neki gyalogolnia kellett. Külön parkokat hoztak létre a feketéknek és a fehéreknek, de voltak közös parkok is, ahol meg volt szabva padonként, hogy milyen etnikum ülhet rá. Egyes utcák csak fehérek részére voltak fenntartva. A fehérek kezében volt a gazdasági és a politikai hatalom.
 
E mélyen igazságtalan rendszer ellen szállt harcba Nelson Mandela. Szabadságjogi chartája kimondta, hogy a hatalmat osztály- vagy bőrszínkülönbség nélkül Dél-Afrika egész népének kell átadni. Elkeseredetten lépett fel a rezervátumok kialakítása ellen. Politikai tevékenysége miatt, 1964-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. A Fokváros melletti hírhedt Robben szigeten tartották fogva. 
Bár a kormány minden rendelkezésére álló eszközzel védelmezte az apertheidet, a külső és belső nyomás végül elodázhatatlanná tette a reformokat. Mandelát 1990-ben szabadon bocsátották.
1994-ben megválasztják elnöknek, ő a Dél Afrikai Köztársaság első színes bőrű elnöke. Emberi nagyságát, és tiszta látásmódját mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy elnöksége alatt, a színes bőrűek jogainak biztosítása mellett, a feketék bosszúja miatt rettegő fehérek védelmére is nagy figyelmet fordított.
 
A fogságban töltött évek nagyon megviselték, de az alábbi szavak arról tanúskodnak, hogy nem engedte, hogy legyőzze a Sors.
 
"Az éj börtöne nem enged, fogva tart, de a sötétből hálát adok az Istennek, hogy a lelkem meg nem tört. Az élet mért rám szenvedést, de én nem sírok, nem csüggedek. Ha véres is e halánték, nem hajtom le fejemet, a haragon és könnyön túl árnyak prédája a lélek. Mégis, ha veszély tüze gyúl, láthatjátok, nem félek, utamon mi utolér, a csapásokat hárítom, én felelek lelkemért, a sorsom én irányítom!"
 
2009-ben, Clint Eastwood filmet készített az életéről, Invictus- A legyőzhetetlen címen.
A főszerepet a páratlan Morgan Freeman játsza. A film megtekinthető ezen a linken: http://www.moovie.cc/online-filmek/invictus-a-legyozhetetlen-online
 
Nézzük meg ma este, és emlékezzünk tisztelettel a nagyszerű Emberre, és államférfira, Nelson Mandelára!


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum