Jelenlegi hely

Címlap

A Király, a Bolond, és a boldogtalanság

A Holt költők társasága annak idején megváltoztatta az életem.

Ez volt talán az első olyan filmalkotás, amely megsejtette, a saját út megtalálásának fontosságát, és a szabadság tágasságát.

Itt hallottam először, hogy: Carpe diem! azaz: Ragadd meg a napot! Élj a jelenben! 

Robin Williams alakította a film lánglelkű ifjú tanárát, aki szétfeszíti a hagyománytisztelő Welton Akadémia szűk abroncsait, és megtanítja táguló tüdővel lélegezni tanítványait. 

Igen, a Lázadó (Bolond), és egyben Tanító karaktert jeleníti meg, aki feltépi a nehéz ajtókat, és friss levegőt enged az ódon falak közé. Megkérdőjelezi az "aki nem lép egyszerre" ideológiáját...

Patch Adams-ben ugyanezt teszi. Csendes és steril kórházi környezetbe robban be őrült bohócdoktorként, és szétneveti, szétkomédiázza a fájdalmakat.

Ezoterikus nyelven azt mondhatnánk, hogy a gyógyulás legjelentősebb tényezője az emberi rezgésszint megemelése, amely az öröm állapotában valósul meg. Ezt mutatja be ez a film: a legnagyobb gyógyszerek lehetünk egymás számára azáltal, hogy szeretetet, odafigyelést adunk a másiknak.

Minden "trükköt" tudott a gyógyításról, mégsem tudta magát meggyógyítani... Nem tudott átbújni a "tű fokán".

Igazi Gyógyító volt, a lelkek gyógyítója. Egyike azoknak, akik a legnagyobb szintű katarzist voltak képesek kiváltani játékukkal.

Lenyűgözve néztem a Good Will Hunting-ban, hogy pszichiátert alakítva, miként valósítja meg az együttérzés, és belevonódás legmagasabb fokát. Azt a Hamvas Béla-i mondatot, hogy: "A pácban mindenki benne van."  Páciense, az érzelmileg lezárult intellektuális zseni, csak ennek a szeretetnek a tüzében tud felolvadni.

Tudta azt is, hogy hiába visel koronát a világ színpadán, a király is csak egy szenvedő  lélek, akinek szomját egy pohár tiszta víz olthatja. Ezt mutatta meg átütő erővel A halászkirály legendájában , amelyben  a bohóc az egyetlen, aki képes meglátni a királyi köntös mögött a gyötrődő embert. 

Ebben a filmben Williams egy hajléktalan bolondot alakít, aki képes meggyógyítani a vakvágányra került világfit. Hogyan? Úgy, hogy a Bolond kívül áll a játékon. Látását nem homályosítják a játékszabályok, és végig látja, hogy játék az egész. A film pereg, de a vászon érintetlen és hófehér. Szabad, ezért képes szabadságot adni. Ez a tiszta víz.

Meggyőződésem, hogy Robin Williams, elméletben tudta, hogy a "legütőképesebb szerep" amit az emberi életben el lehet játszani, a Bolond. Ez azt jelenti, hogy egyetlen pillanatra sem veszed véresen komolyan ezt az egészet, amit életnek nevezünk, és olykor kikacsintasz a szerep mögül: "Hé! Tudom, hogy csak játszunk!"

A tehetsége és szorgalma Királlyá tette őt, világszerte ismertté, és nagyon gazdaggá. De a Király szerep fárasztó, a reá irányuló rengeteg figyelem, elvárás, valamint az anyagi gazdagság hullámzása miatt. Menekülési útvonalat keresett az extázis, a játékon kívüliség felé, mert sóvárogta a szabadságot. Az alkohol és a kábítószer rabja lett. Ezt mondta: "A kokain Isten eszköze arra, hogy tudassa veled: túl sok pénzt keresel!"

Egy különlegesen tehetséges ember életútja ért véget a Földön. Király volt, Bolond volt, és ezzel gyógyított. Kár, hogy nem volt képes ezek között egyensúlyt teremteni...

Hogy miért nem tudott "alapszerepe", a Robin Williams nevű karakter kiszabadulni a boldogtalanságból, miért pusztította el magát ily keserű kegyetlenséggel, holott minden tudása megvolt ahhoz, hogy összeolvadjon  a Gyógyító Bohóccal, azt a horoszkópjából próbálom meg kihámozni a következő részben.

"Az embernek az őrültségnek csak piciny szikrája jut. Azt nem szabad elveszíteni!" (Robin Williams)

(Az aláhúzott címek linkek.)

Második rész: Robin Williams horoszkópjáról


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum